Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

130 години от създаването си отбелязва Пожарната служба във Велико Търново

  14.09.2018 07:04
130 години от създаването си отбелязва Пожарната служба във Велико Търново

 Най-старата пожарна в областта навърши 130 години. Създадена през 1888 г., първата пожарна команда в Търново до 1894 г. разполагала с 4 действащи помпи и три бракувани, 10 бурета, 10 коня, 20 брадви, 10 канджи, 2 спасителни дебели въжета, 3 ръчни и една въжена стълба. Първата сграда на пожарната в старопрестолния град се намирала на ул. „Караминков”, където сега е тубдиспансерът.

 

130 години по-късно огнеборците ни разполагат с модерна техника и завидни умения и с гордост носят службата си. А на Кръстовден освен, че ще отбележат годишнината, пожарникарите честват и професионалния си празник.

Тази година центърът на тържествата е с. Балван, където ще бъде открита площадка за детска безопасност. Съоръженията в нея позволяват на децата от ранна възраст да бъдат научени какво е пожарникарската професия. 

 Денят започва с празничен водосвет и освещаване на знамената на РД „Пожарна безопасност и защита на населението”. Ще бъдат осветени и 5 пожарни автомобили. Кметът на общината Даниел Панов ще връчи удостоверения на доброволците от формированието им във Велико Търново. Демонстрация на представителна част от пожарникарите и доброволците ще покаже как се спасява пострадал от горяща сграда, фелдшер ще окаже първа помощ на човек с фрактура. Отделно, доброволец и професионален пожарникар ще гасят покрива на сградата, използвайки автомеханична стълба. Ще бъде открита и експозицията „Търновската пожарна през годините”, която проследява нейната интригуваща история.

 Начело на търновските пожарникари сега е гл. инспектор Пламен Иванов. Той е началник на РС ПБЗН  - Велико Търново, но кариерата си започнал като действащ пожарникар на терен през 1997 г. 5 години е бил началник на дежурна смяна. С него разговаряме за трудностите и предизвикателствата в професията.

- Г-н Иванов, кой е бил най-страшният пожар, който сте гасили?

- Не е само един, но един от сложните пожари беше през 2007 г., когато се преобърна цистерна край Дебелец. Наложи се да евакуираме целият град. От 2,00 часа през нощта до 19 - 20 часа вечерта на другия ден бяхме там. Теренът е със задушлив газ, трудно се дишаше. Голямо предизвикателство, защото за първи път евакуирахме цял град! Другото, което не мога да забравя, това са катастрофите. Там участваме активно, когато има затиснати хора, защото разполагаме с хидравлични инструменти, с които режем ламарините. Най-тежкото е, поне за мене, когато видя детски столчета и деца. Има случаи, когато родителите са загинали, пък децата отзад плачат. Мислиш си, че не ти пука, но вечер като се прибереш вкъщи и минат картините през съзнанието ти отново...Потресаващо е.

- Попълнихте ли вече всички вакантни места в търновската пожарна?

- Приключи подаването на документи, в момента тече конкурс, защото във Велико Търново все още има 4 вакантни места.

- Помръкна ли ореолът на пожарникарската професия или това е заради всеобщият глад за кадри?

- Основната причина за свободните места е липсата на кадри във всички области. Но може би и слабата ни реклама е виновна за това, защото много-много не ни виждат, когато си вършим работата. Това е наша грешка и сега се мъчим да рекламираме повече пожарната. Имаме сайт, качваме бюлетин с произшествията и хората могат да се запознаят с нашата дейност.

- Намаляха ли куражлиите-мъже, че да липсват и пожарникари?

- Премахването на наборната военна служба наистина си оказа влияние. Много от младите мъже и момчета, иначе надъхани, са ме питали в какво се състои нашата професия. Като им разкажа в детайли как трябва да се сблъскват с кръв, човешки останки, размазани хора, тези куражлии, както ги нарекохте, почват да се дърпат. Но от едно време е така. Хората си мислят, че само седим и нищо не правим тука на пейката отпред. А по принцип, през целия ден си има програма, обучават се пожарникарите и на теория и на практика, занятия се водят. За да се представим добре и да реагираме на произшествията, трябва да сме тренирани.

- Какво е заплащането при вас?

- Около средното за страната. Новопостъпилите вземат 700 лв., а другите малко над 1000 лв. Но поне получаваме заплатите си редовно.

- Кой е най-нелепият начин за възникване на пожар?

- Хвърляне безразборно на фасовете от цигари в кофите за боклук и през прозореца на автомобилите. Много пожари възникват покрай пътищата и няма от какво друго да е. Хората не се съобразяват и при едно сухо време с вятър огънят бързо се разпространява. Тогава се влагат много ресурси и усилия, за да бъде потушен. Има и куриозни случаи. Например, на наш колега му се запали телевизорът. Никой не е застрахован.

- Колко пожара погасихте до сега през 2018 г.?

- До момента районната служба имаме около 600 отработени произшествия – пожари, спасителни операции, катастрофи. За щастие пожарите тази година са по-малко в сравнение със същия период на миналата година заради влажното лято. Нямаше и наводнения. Да чукаме на дърво, нямаме и голям горски пожар.

- Какво си пожелавате за празника?

- Да има по-малко произшествия и колкото служители отидат, толкова и да се върнат - живи и здрави. Дойдоха сега млади момчета при нас и дано служат дълго!

Ана Райковска 

 


Ключови думи
Пламен Иванов пожарната във Велико Търново 130-годишнина на пожарната - 2018
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати