Петък, 16 Юни 2023
            
Велико Търново Общество

Във Велико Търново стартира приемът на документи по програмата за подкрепа на ин витро процедури

  10.03.2023 11:30
Във Велико Търново стартира приемът на документи по програмата за подкрепа на ин витро процедури

Община Велико Търново отново осигурява 70 000 лева за фонд „Ин витро“ към програмата за асистирана репродукция. От днес /10 март/ до 10 април се приемат документи от семействата, които смятат да кандидатстват за подкрепа за асистирана репродукция.

Всяка двойка може да кандидатства за еднократна финансова подкрепа в размер до 2000 лева. С тези средства се подпомагат изследвания, процедури и лечение на стерилитет.

Желаещите могат да получат необходимите документи за кандидатстване в Центъра за услуги и информация на партера в сградата на Община Велико Търново, или да ги намерят на следния адрес: www.veliko-tarnovo.bg/bg/zdraveopazvane/obshinska-programa-za-asistirana-reprodukciya.

Кандидатурите ще бъдат разгледани от комисия от участват лекари, акушер-гинеколози и юристи. Одобрените двойки и отпуснатите суми се одобрят с решение на Великотърновски общински съвет. 

Програмата за асистирана репродукция е създадена през 2011 г., като заделените средства са 30 000 лева. По инициатива на кмета Даниел Панов бюджетът за фонд „Ин Витро” е трайно увеличен. Общинската инициатива вече има партньори от гражданския сектор – сред тях са Фондация „Искам бебе“, “Happy Mums“, „Ротаракт“ и др.

За изминалите 11 години са подкрепени и подпомогнати финансово над 200 семейства и двойки с репродуктивни проблеми, някои от тях повече от един път. Първото бебе по програмата се ражда през 2012 г. А преди броени дни проплаква 71-о новородени. 12 са двойките близнаци.


Ключови думи
ин витро
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати