Петък, 02 Юни 2023
            
Други Лясковец

Лясковчани отдадоха почит на героите

  03.03.2023 12:55
Лясковчани отдадоха почит на героите

Община Лясковец организира отбелязване на 145 г. от Освобождението на България. За празника се събраха ученици, деца от детските градини, местни партийни лидери, общинското ръководство в лицето на кмета д-р Ивелина Гецова и председателя на ОбС Георги Петров, общински съветници, представители на организации и граждани.

Ритуалът бе проведен на площад „Възраждане“, където се изяви фанфарният оркестър на СУ „Максим Райкович“ с „Ботев марш“. Ритуалът продължи с изпълнения на вокална група „Славееви гласове“ с художествен ръководител Нели Гургева. Изпълниха песните по текст на Вазов „Де е България“ и Славейковата „Татковина“.

Благодарствен молебен отслужи отец Богдан Арабаджиев, а слово по случай националния празник произнесе д-р Ивелина Гецова – кмет на Община Лясковец. „Днес, когато отбелязваме 145 години Освобождение, нашата благодарност е отправена към хилядите знайни и незнайни воини, отдали живота си за осъществяването на една идея, довела до щастливия завършек на събитията от 1878 година. Трети март е денят, в който българинът доказа, че е достоен за своята свобода. Свобода, извоювана със саможертвата на апостолите, на хилядите революционери, четници, занаятчии и селяни, даскали, свещеници… Събитията от преди 145 години оставиха и много поуки, а ние трябва да ги помним добре. Знаем, че когато сме били разединени и противопоставени, винаги сме губели. Това трябва да помним и днес, в трудното съвремие, да се обединяваме и заедно да следваме пътя, начертан от нашите предшественици. Днес ние отново ще коленичим в знак на родолюбиво преклонение пред героите, които и родният ни град даде за толкова жадуваната, свята Свобода. Поклон пред Светлата им памет! Честит Ден на Свободата!“ С тези думи се обърна към множеството кмета на общината д-р Гецова.

В знак на признателност към подвига на борците за нашата свобода бяха поднесени венци и цветя на Паметника на загиналите, издигнат преди близо 90 години в чест на 220-те лясковчани, свързали живота си с борбата за национална независимост и загинали в Балканските и Първата световна войни. Цветя бяха положени от деца от детските градини, от ученици от двете лясковски училища, от ветераните от войните, от общинското ръководство, от читалищните дейци, от пенсионерските клубове в града, от туристическото дружество, от клуба на хората в неравностойно положение, от представители на много партии и от граждани, дошли на централния площад с децата си да почетат нашите герои.


Ключови думи
3 март Ивелина Гецова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати