Петък, 09 Юни 2023
            
Общество

145 г. от Освобождението на България, ето как ще бъде отбелязана годишнината в област Велико Търново

  03.03.2023 05:45
145 г. от Освобождението на България, ето как ще бъде отбелязана годишнината в област Велико Търново

145 г. от Освобождението си празнува днес България. По този повод тържества ще има в цялата страна. Ето как ще бъде отбелязана годишнината в общинските центрове в област Велико Търново.

С военен ритуал, концерт на Ансамбъл „Чинари" и прожекция на аудиовизуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина" Велико Търново ще отбележи 145-годишнината от Освобождението на България. Програмата започва в 10:30 ч. пред Общината с военен ритуал за издигане на националното знаме на Р. България, празнично слово на кмета, връчване на Академична награда "Трети март", ученически рецитал „България - божествена, българска, моя земя“. В 11 ч. пред паметник „Майка България” ще бъде отслужена заупокойна молитва, ще има военен ритуал за полагане на венци и цветя на признателност, преминаване на Почетния караул на НВУ „Васил Левски“ в тържествен марш, полагане на цветя на паметника на ген. м-р Сава Муткуров.

В 11,30 ч. пред сградата на Общината започва концерт на Фолклорен ансамбъл „Чинари”, а в 19,00 ч. от площад „Цар Асен І” ще може да се види спектакъла „Царевград Търнов - звук и светлина”.

По традиция ще се състои и безплатна пешеходна обиколка с беседа, организирана от Регионалния исторически музей. Турът започва в 10,00 ч. от Музей "Възраждане и Учредително събрание". Обиколката ще е по исторически места, свързани с националноосвободителното движение, Руско-турската война и възстановяването на българската държавност - Музей „Затвор“, музей "Сарафкина къша", улица „Гурко“, паметник „Майка България“. Екскурзоводи ще бъдат Пенка Виткова-Георгиева и Румяна Павлова.

Националният празник в Горна Оряховица ще бъде отбелязан с тържествен ритуал. Честването ще започне в 11.00 ч. с издигане на знамето на Република България пред сградата на Община Горна Оряховица. Горнооряховчани ще бъдат поздравени по повод 145 години от Освобождението на България. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Георги Измирлиев.
След тържествената част, празникът ще продължи с концерт на гост-изпълнителките Бисера и Лидия, които заедно с Клуба за народни хора „Фолклорна броеница“ при НЧ „Братя Грънчарови-2002” ще поздравят горнооряховчани и гостите на града.

Община Лясковец също организира отбелязване на 145 години от Освобождението на България. Ритуалът по отдаване почит на загиналите за Освобождението на България ще се състои пред Паметника на загиналите във войните лясковчани, началото му е в 11 ч. Ще бъдат поднесени венци и цветя. Благодарствен молебен ще отслужат местни свещеници, а поздравително слово ще произнесе кметът на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова.

В Свищов в 10.30 ч. в църквата „Света Троица“ ще бъде отслужен благодарствен молебен. В 11 ч. на площад „Алеко“ е военният ритуал за издигане на националното знаме на Република България. В 11.15 ч. от площад „Алеко“ до площад „Свобода“ тръгва празнично общоградско шествие, а в 11.30 ч. пред паметника на Свободата ще се проведе ритуал за полагане на венци и цветя в памет на загиналите за Освобождението на България.

В Елена националното знаме ще бъде издигнато в 10:15 ч. на площад „Христо Ботев“, ще бъдат поднесени венци и цветя. В 10:30 ч. в салона на НЧ „Напредък Елена 1863“ слово ще произнесе кметът инж. Дилян Млъзев. Програмата включва също молебен за здраве и празничен концерт.

В Стражица празникът започва в 10:00 ч. в параклиса „Св. Георги Победоносец”, в двора на храм „Рождество Богородично” със заупокойна молитва за загиналите за свободата на България и поклонение пред паметниците на загиналите руски войни. В 18:00 ч. пред паметник „Майка” е тържественото честване на 145 години от освобождението на България. За 19 ч. е насрочена заря.

В Павликени жители и гости на града са поканени от 10.00 ч. на пл. „Свобода”, за да положат   венци и цветя в знак на почит и признателност към отдалите живота си за свободата на България.

В Златарица честванията започват в 10:30 ч. с издигане на трибагреника. Ще бъде отслужена панихида за загиналите, а кметът Михаил Ганев ще произнесе слово. Ще бъдат поднесени венци и цветя. Празничният концерт започва в 11 ч. В него ще участват деца от ДГ „Славейче“ и ученици от СУ „Св. св. Кирил и Методий“. Център на събитията е паметник „Майка България“ в центъра на Златарица.

В Полски Тръмбеш празничният концерт бе предвиден за снощи в НЧ „Отец Паисий 1905“ с участието на ФФ „Полянци“, ФК „Луди млади“, Детска музикална школа ВГ „Сияние“ и ВГ „Вдъхновение“. Преди концерта бе открита изложба с детски рисунки на тема „С България в сърцето“.


Ключови думи
3 март
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати