Събота, 20 Май 2023
            
Горна Оряховица Други

Учениците на ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров” в Горна Оряховица учат и работят, желани са от всички работодатели

  18.02.2023 14:38
Учениците на ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров” в Горна Оряховица учат и работят, желани са от всички работодатели

Мисията на едно професионално училище е да създаде кадри, които ще се реализират на пазара на труда веднага след завършването им. Горда съм, че нашето училище създава точно такива кадри. Нашите ученици не само че намират работа веднага след училище, повечето от тях работят, докато учат. Уменията им са доказани и те са търсени от всички работодатели в браншовете, за които подготвяме работници. За да продължим тази своя мисия наблягаме все повече на дуалната форма на обучение, която позволява на децата да усвояват професията в реална работна среда, коментира директорът на ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров” Катя Велкова.

За единствената общинска професионална гимназия в Горна Оряховица тази седмица беше подчинена на празника. По традиция в училището се организират „Златареви дни”, посветени на патрона. Тези дни са изпълнени с всякакви прояви – спортни състезания, изложби, състезания по професии. Кулминацията на празника е предхождана от откриване на изложба, в която възпитаниците на училището представят уменията си.

Дуалното обучение е застъпено от няколко години и се разширява. В момента учене в реална работна среда предлагат две специалности – „Полиграфия” и „Производство на захар и захарни изделия”. В първата партньори са фирмите „Чефо дизайн”, „S print” и „Компакт медиа”. Учениците посещават и печатници и фирми за предпечат в региона. „Захарни заводи” и фирма „Букет” предлагат работни условия за обучаващите се в специалността „Захар и захарни изделия”.

През следващата година училището ще предложи още две възможности за дуално обучение. Под тази форма ще учат приетите в специалностите „Експлоатация на хладилна техника” и „Техник – растениевъд”. Втората е защитена специалност в сферата на селското стопанство. А и двете ще се развиват в STEM-направление.

Най-големият интерес и сега е към специалността „Ресторантьор”, която вече ще е в самостоятелна паралелка. Доброто обучение по тази специалност е доказана от години и услугите на момчетата и момичетата се търсят много. Кетъринг, подготвен от възпитаници на училището, поръчват не само Общината и общински институции, но вече и фирми и частни партита. Уменията си учениците доказват и на състезания. Съвсем наскоро Ериис, Симеон, Ванеса от 9.а клас спечелиха първо място за студено предястие на състезание за млади готвачи в Дряново.

Освен че осигуряват много практика за своите ученици, в ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров” се стремят да създадат добри условия за развитието на децата с разнообразни извънкласни форми. Създадени са групи за допълнителни занимания по български език и литература. Има клуб по фотография, както и много възможности за занимание със спорт. Училището разполага с най-новия физкултурен салон в общината.

И успехите не закъсняват в различни направления. В общинския конкурс в памет на Васил Левски в трета възрастова група в раздел „Стихотворение“ първо място зае Юлия Колева от 9 клас, а Александра Александрова от 11 клас спечели поощрителна награда в трета възрастова група, раздел „Есе“.

В трета възрастова група в раздел „Рисунка“ второ място спечели Йоанна Йовкова от 11.б клас, а трето място е за Емине Хасанова от 10.б. Двете са отличени и от Национален конкурс за фотография „Кърджали“.

Юноши старша възраст на училището са общински шампиони по волейбол на ученически игри 2022/ 2023.

Училището се включва и в различни програми и проекти, с които да обогати учебния процес. Програми като „Проект за интелигентен растеж”, „Равен достъп до училището в условия на кризи” и др.

С успешно защитени проекти се обогатява и училищната база. ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров” ще получи финансиране от 200 000 лева за изграждане на STEM център и още 50 000 лева за оборудване на високотехнологични кабинети.

Освен че дава образование на деца, ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров” дава възможност и за възрастни хора да валидират уменията си и да получат диплома. Обучението в самостоятелна форма на възрастни хора, които по една или друга причина не са завършили образованието си, е добре развито в Професионалната гимназия по хранителни технологии.

Избралите да учат в ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров” имат и много социални придобивки. Всички социално слаби деца, както и учениците с висок успех, получават стипендия. Тези, които вземат активно участие в извънкласните занимания, получават поощрителни награди. За учениците, които са от целия регион, а и от по-далече, има осигурено безплатно общежитие.

Всички редовни ученици могат да завършат безплатно курсове за управление на автомобил в училищната автошкола. За желаещите се предоставя възможност и да получат свидетелство за категория ТКТ. Учениците в специалност „Хладилна техника” могат да завършат курс и да получат свидетелство за газозаваряване.

Новото в прием 2023/2024

1.Професия „Ресторантьор”  - 1 паралелка

2.Професия „Техник-технолог по експлоатация и поддържане на хладилна и климатична техника” – ½ паралелка, дуална форма на обучение, STEM - направление

3.Професия „Техник – растениевъд” – ½ паралелка, дуална форма на обучение, STEM – направление, защитена специалност в селското стопанство.


Ключови думи
ПГХТ Проф. д-р Асен Златаров Катя Велкова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати