Петък, 19 Май 2023
            
Велико Търново Общество

Какво е косплей и защо е толкова популярен ще покажат аниме герои на Празника на японската култура във ВТУ

  12.02.2023 16:52
Какво е косплей и защо е толкова популярен ще покажат аниме герои на Празника на японската култура във ВТУ

Начин как светът може да е по-пъстро място за живеене ще видят всички, които посетят Празника на японската култура във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Празникът ще се проведе на 18 март. Тази година е 23-то му издание, а по традиция косплей конкурсът е една от големите атракции.

Косплей е неологизъм, съставен от costume (костюм) и play (игра). Страстта да се превръщате в любимите си образи от света на анимацията и киното тръгва от обсесията на японските фенове по мангата. Според някои изследователи обаче наченките й са още в XV-XVI в., когато костюмацията за пищните балове запалва първите искри. В по-наши дни първите примери са от началото на ХХ в. и залитането на феновете по научната фантастика, по-късно – с вманиачаването по „Star Wars“ и „Star Trek“. Най-простичко казано, косплеят е любителско пресъздаване на филми – обличаш се като любимия си герой, стараеш се да имитираш 1:1 мимиките, жестовете, поведението му.

Записването за конкурса за косплей, който ще се проведе в рамките на Празника на японската кулвтура, е до 15 март включително, като съдействие за организацията оказват от аниме магазина „Отаку тенчи“ и Българският национален аниме и манга клуб „Накама“.

Може да участвате както с нови костюми, така и с вече участвали в други косплей събития. Костюмите може да са както от конкретно аниме, манга, комикс, филм и т.н, така и фен базирани. За участие трябва да изпратите email за записване на [email protected], който да съдържа две имена на участника, Facebook контакт за връзка, име на персонажа и от къде е той, изображение, на което се вижда персонажът, музика или клип за сценично представяне, информират организаторите.

Предвидени са награди, най-голямата от които е двудневен билет за Aniventure Comic Con и суши сет. Втората награда е аниме фигурка и сет купа за рамен, а третата - суши сет.

При нужда от допълнителна информация може да се свържете с организаторите на посочения мейл./ сн. архив RegNews


Ключови думи
Празник на японската култура косплей ВТУ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати