Сряда, 03 Май 2023
            
Горна Оряховица Политика

ВМРО също помпа мускули с подписка срещу еврото, различна от тази на „Възраждане“

  01.02.2023 10:22
ВМРО също помпа мускули с подписка срещу еврото, различна от тази на „Възраждане“

Две паралелни подписки за референдум срещу приемането на еврото и запазването на лева вървят в момента и хората едва ли правят голяма разлика между двете. Двете подписки всъщност отразяват процесите в т.нар патриотичен или националистически спектър. От една страна е набиращата сила партия „Възраждане“, която иска да придърпа и електората на предшествениците си. На другата страна са различни патриотични организации и НПО-та, сред които най-разпознаваемо е Национално движение „Бащино огнище“ на Ивайло Шопски, което преди няколко месеца заяви желание да стане партия и да участва в избори. Тяхната Гражданска инициатива за провеждане на национален референдум за български лев, енергетика и семейство е подкрепена и от ВМРО. На структурите на воеводите всъщност се разчита най-много в събирането на подписи във Великотърновска област. Или поне така изглежда от списъците с хора за контакт, в които най-отчетливо стоят имената на общинските лидери на ВМРО.

Двете искания за референдум са различни, но за хората и двете вървят под мотото срещу еврото. На пръв поглед изглежда като състезание кой ще събере повече подписи, но едва ли някой се заблуждава, че ПП „Възраждане“ може да бъде победена от сдружения и НПО-та, било то с подкрепата на ВМРО. По-скоро някои ще успеят да се изтъргуват на Костадин Костадинов, ако покажат все пак някаква способност да привличат симпатизанти.

Ние последователно сме заявявали своята подкрепа за български лев и срещу приемането на еврото, така че не виждам нищо чудно в това, че подкрепяме тази подписка. Нашето предложение за референдум всъщност е доста по-различно и доста по-разширено, коментира общинският лидер на ВМРО в Горна Оряховица Кирил Кирилов. В предложението за референдум на ВМРО, освен за еврото са включени въпроси за запазване на българската енергетика и срещу LGBT-пропагандата. Вероятно следващата седмица воеводите ще трябва да вземат решение как ще се явят на предстоящите избори. Възможно е самостоятелно участие, но е възможна и коалиция, казва Кирилов.

Същото каза преди дни и Красимир Каракачанов. В интервю той заяви, че се водят преговори с две-три формации, без да конкретизира кои са те. Почетният председател на ВМРО обаче не скри, че не вижда как изборите на 2 април ще доведат до по-различен резултат от патовото положение в момента.

А що се отнася до референдумите, в момента вървят четири подписки. Двете са за еврото. Третата е на Слави Трифонов за президентска република. Четвъртата е с толкова витиевата формулировка, че трудно се разбира какво точно иска, но е срещу ЕС и подкрепата за украинските бежанци.

За да влязат за обсъждане в Парламента са необходими 200 000 подписа. Ако се съберат 400 000 подписа Народното събрание е длъжно да насрочи референдум.


Ключови думи
подписка срещу еврото ВМРО Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати