Четвъртък, 20 Апр 2023
            
Култура Стражица

Инициативен комитет иска мемориал в памет на Димитър Казаков - Нерон

  19.01.2023 15:56
Инициативен комитет иска мемориал в памет на Димитър Казаков - Нерон

Инициативен комитет потърси съдействие от народния представител Димитър Николов от ГЕРБ-СДС за изграждането на мемориален комплекс на Димитър Казаков – Нерон в родното село на художника Царски извор. Представител на комитета е кметът на селото Николай Брайнов, а днес от него бяха в Народното събрание. С помощта на Димитър Николов, който е член на Постоянната комисия по култура и медии, бе проведена среща с председателя на Парламента Вежди Рашидов и с председателя на комисията Иван Ченчев. Пред тях бе представено на какъв етап е идеята за овековечаването в Царски извор на твореца, за който критика и публика казват, че създава нова българска митология, обогатена с примери от световното културно наследство.

Инициативният комитет бе създаден в средата на ноември 2021 г. През м. г. се навършиха 30 г. от смъртта на художника, а през 2023 г. се изпълват 90 г. от рождението му. Идеята е в Царски извор да бъдат изградени паметник на Димитър Казаков – Нерон и алея в парка, която да води към него, и да бъде изписана стена с мотиви от създаването на село Царски Извор от Владислав Варненчик през 1644 г. Стената е в непосредствена близост до парка, в който ще бъде разположен паметникът, обясняват от комитета, и допълват, че за целта е необходимо чрез Министерство на културата да бъде определен бюджет за предложената дейност и да бъде избран изпълнител на комплекса.

Предстои да бъде изготвено писмо до Министерството на културата с молба за съдействие и отпускане на целеви средства.

Димитър Казаков – Нерон е роден на 22 юни 1933 г. в Царски извор, община Стражица. В творческия си път работи с всички техники и с разнообразни материали. Прави 15 самостоятелни изложби, като една от най-успешните е през 1980 г. Следват десетки изложби в най-престижните галерии в Ню Йорк, Париж, Мадрид, Виена, Токио, Торонто, Атина, Базел и Люксембург. Негови творби са притежание на Националния фонд за съвременно изкуство в „Лувъра“ в Париж, в музея „А. С. Пушкин“ в Москва, в Императорската колекция в Токио.

Димитър Казаков – Нерон, заедно с брат си Никола Казаков, даряват на музея в Трявна, който се помещава в „Славейковото школо“, над 500 свои и на брат си творби – живопис, рисунки върху теракота и фаянс, дървена и каменна пластика. И днес тези творби могат да се видят в Трявна. Димитър Казаков - Нерон е дарил свои творби и на Художествената галерия в Стражица, която съхранява култура и изкуство от България и света.

Димитър Казаков – Нерон не е голям, той е много голям, каза ми днес Вежди Рашидов. Една такава кауза и реализацията на такава достойна идея биха донесли престиж на община Стражица и Царски извор, както и самочувствие на хората от региона, коментира Димитър Николов.


Ключови думи
Димитър Казаков - Нерон Вежди Рашидов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати