Вторник, 18 Апр 2023
            
Политика

Кметове предупреждават: Водим борба за оцеляване, местната власт е в колапс

  17.01.2023 15:04
Кметове предупреждават: Водим борба за оцеляване, местната власт е в колапс

От 2 г. насам местната власт е в колапс. Няма перспектива, няма правила, критериите се менят непрекъснато. Не можем да планираме дейностите си. По-страшното е, че не можем да отговаряме на очакванията на хората. Защото там, където няма държава, местната власт е гръбнакът. А този гръбнак вече поддава пред хаоса, започнал през 2021 г.

За това алармираха днес кметове на ГЕРБ от област Велико Търново – на Велико Търново инж. Даниел Панов, който е и председател на Националното сдружение на общините в Република България, на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, на Лясковец д-р Ивелина Гецова, на Свищов д-р Генчо Генчев и на Елена инж. Дилян Млъзев. Заедно с тях бяха и народните представители от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов и Димитър Николов. Кметовете подкрепиха с примери тезата си и споделиха, че за аналогични проблеми споделят и техни колеги от други политически формации.  

При правителствата на Бойко Борисов общините получиха много средства, с които населените места се промениха и придобиха различен облик. Никой от нас не може да си обясни това, което се случи в рамките на 2 г. Благодарение на служебния кабинет постигнахме неща, които бяха затлачени във времето от 2021 г. до средата на 2022 г. Надяваме се да има нормално правителство, което да се вслушва в проблемите на българските общини и да дава надеждата за светлина в тунела, коментира инж. Панов.

Несъмнено за развитието на общините в областта са важни АМ „Хемус“ и пътят „Русе – Велико Търново“. Неслучайно правителството на ГЕРБ ги прие за приоритетни за развитието на Северна България. Но през последните 2 г. общините са в хаос. Бюджетът е най-важният за една община. А през последните 2 г. никой не знае кога ще се приеме републиканският бюджет и кога общините ще могат да работят с него. Това е знаков акт, с който всяка една община планира развитието си. Предходната година започнахме с неясноти, трябваше да наваксваме, а в края на годината някои от проектите, които трябваше да реализираме, се оказаха недостижими и трябваше да ги прекратяваме. Същото се случва и тази година. Това е най-големият проблем на общините. Що се отнася до проектите, при управлението на ГЕРБ имаше строги правила и насоки за кандидатстване, които не се променяха в движение. От 2 г. насам докато се подготвим за канидатстване, насоките се изменят. Това е огромен проблем за планирането на развитието на всяка община, коментира и инж. Добромир Добрев, и настоя за ясна и точна позиция по съответните програми за кандидатстване. НСОРБ е основен орган, който може да е в помощ на всяко едно управление, но не се използва от съответните министерства. При ГЕРБ имаше планираност, държавата имаше приоритетни зони и всеки се съобразяваше с тези параметри. В момента е хаос, каза още Добрев.

Мнението му подкрепи и д-р Ивелина Гецова.

За местната власт времето е спряло. Като почнем от 2020 г. заради ковид епидемията, после 2021 г. с безкрайни изборни процеси, стигнахме до ниво на безвремие. Липсата на стабилно управление на държавата води до липсата на строги правила и при държавата, и при общините. А липсата на строги правила води до липсата на планираност. В рамките на настоящия мандат всичко, което успяхме да реализираме, стана по времето на ГЕРБ. Поставени сме в борба за оцеляване. За втора година започваме без процедура за общински бюджет. Една община без генералния си планов документ издържа звената си ден за ден – без планиране, без сигурност, без гаранция нито за издръжката, нито за развитието. Държавата и общините са един организъм и ако този организъм е болен, той трябва да се лекува, за да има положителност в статуса му. За съжаление в последните 2 г. и държавата, и общиинте са болни и не попаднаха в ръцете на специалисти, а в ръцете на знахари. Затова общините в момента вегетираме, сподели д-р Гецова, и отново предупреди, че местната власт е в етап на компесаторен механизъм. И веднага даде пример – през 2021 г. със закона за бюджета на държавата на фона на непрекъснато растящата инфлация и когато цените на енергоносителите скочиха 3-4 пъти, община Лясковец получи увеличение на изравнителната субсидия в размер на 4 хил. лв. Принудихме се да ограничим разходите, но бяхме обвинени, че играем контра на правителството на „Промяната“. Само защото се мъчехме да оцеляваме, припомни кметът на Лясковец. От 2 г. се говори за Плана за развитие и възстановяване и вече втора година той закъснява. В тези години местната власт инвестираше собствени средства за проекти и за да е готова за кандидатстване. Тези проекти все още стоят - със затворени финансови ресурси и с липсата на ясна визия дали подготвените документации ще отговарят на изискванията, каза още тя.

През последните 2 г. не можем да разчитаме на ясни политики. Крайно време е държавата да бъде поета от стабилно правителство, носещо отговорности и влизащо в дълбочината на проблемите, апелира д-р Гецова.

Към казаното се присъедини и д-р Генчо Генчев.

През последните 2 г. се загуби диалогът и чуваемостта между местна и национална власт. При управлението на ГЕРБ знаехме при кого да идем и да поставим въпросите си, да начертаем план. Тук задаваш едни въпроси, отсреща няма кой да ги чуе. От 2 г. само анализираме – намразих тази дума анализ, и от анализ в анализ отминаха 2 г. И при ковид кризата, и при кризата с бежанците бяхме на мястото си, цялата тежест и отговорност падна върху общините, защото нямаше органи в държавата, които да контролират този процес. В момента отново болниците например са оставени на произвола как ще продължат дейността си, отново криза със сключването на договори с НЗОК, отново няма ясни правила. Да не говорим за недостига на лекарства, което е престъпление, обясни Генчев.

Един механизъм трябва да работи на всички нива. Ние сме най-близо до хората и хората изискват от нас. Ако не сме на мястото си, нещата щяха да са с друг характер. По отношение на Плана най-голямата спекула, такава голяма глупост, откакто се занимавам с политика, никой не беше сътворявал – 5 моста над Дунав и 4 тунела под Шипка. Обществото остана изумено – един не можем да построим, какво остава за 5. Ето, това е капациетът на предишните управляващи – учат се на наш гръб да управляват. Резултат – кризи във всяка сфера, допълни Генчо Генчев, и благодари на проф. Ангелов и Николов, че милеят за региона.

Към разум призова кметът на Елена инж. Дилян Млъзев.

При „Борисов 3“ ремонтирахме централния площад с 630 хил. лв.заедно със стълбите към „Калето“, завършваме разширението на Обединеното училище в Майско, за което тогавашният министър на образованието Красимир Вълчев изпълни ангажимента си и по програмата за подобряване на материалната база на училища и детски градини бяха осигурени близо 800 хил. лв., завършихме рекултивацията на депото за твърди битови отпадъци в местността Попсотиров гроб по ОП „Околна среда“. По републиканската пътна мрежа – при „Борисов 3“ от Областното пътно управление бяха ремонтирани над 30 км от път II-53 от Лясковец почти до разклона за Златарица. Останалите 12-на километри бяха включени в лот по ОП „Региони в растеж“. Да де, има издадено разрешение за строеж, има избран изпълнител, но този изпълнител не може да бъде накаран да започне работа, защото се повишиха цените на строителните материали, на труда. И поради една политика на отричане на всичко свършено преди се стигна до там, че вместо да се „освободи“ този лот и пътят да бъде завършен по програмата на Областното пътно, и досега чакаме и не е ясно какво чакаме за тези 12 км. Та това беше прът в спиците, сложен от предишното редовно правителство. То блокира и наша инициатива за жп гарата в Елена – бяхме извървели пътя Общината да придобие собствеността върху жп гарата и прилежащия терен. Имахме идеи за изграждането на експозиционен център, за дегустационни, туристичси информационен център, буферен паркинг, който да реши проблемите с паркирането в центъра... Но заради един заместник-министър, случайно попаднал в управлението, с един мегаломански проект за възстановяване на жп линията Горна Оряховица – Елена и атракции, стигнахме до спиране на процедурата за придобиването на гарата. Не чакаме всичко на централната власт, правим каквото можем с наши сили. Предстои да разширим капацитета на хосписа, търсим други възможности за публично-частно партньорство в областта на здравеопазването, на прага сме на сключване на процедура за подмяна на уличното осветление в 20 населени места на стойност 1,2 млн. лв., които ще изплатим за няколко години с икономиите от модернизацията на осветлението, работим по инвестиционната си програма. Но има неща, които не са по нашите сили, нужна е подкрепа от централната власт. Трябва ни разум, предвидимост, силна централна власт, призна и инж. Млъзев.

След като имахме имитация на политически проекти, опаковани като партии, смея да твърдя, че имаме политически пирамиди през последните 2 г. Държавата плаща изключително висока цена за това. Ще са необходими години да се възстановим. Виждате за какъв грабеж на държавата става въпрос през последните 2 г. Онези 7 месеца управление на четворната коалиция мога да нарека изпълнени с комплекси към управленския ресурс, който демократичната общност в лицето на ГЕРБ и СДС има по места, изпълнено с комплекси и реваншизъм. Убеден съм, че същото мнение ще споделят и кметове не само от ГЕРБ, но и от системни партии като БСП, ДПС и др., които ще кажат, че при управлението на Борисов не е имало двоен стандарт. През последните 2 г. Северна България не се движи, защото Асен Василев бръкна в целевата сметка за „Хемус“ и дръпна едни 500 млн. лв. за енергийни компенсации. Защото така беше оставена държавата – където и да бръкнеш, имаше резерви. Но тези резерви вече са изчерпани. След крипто фараоните, имаме политически фараони, смята народният представител Димитър Николов.

Според него през последните 2 г. българската държава прилича на потребител на бързи кредити – даже не пита за условията, важното е да й се отпуснат средства, с които да прави социални плащания. Това е особено тревожно, категоричен е Николов.

Политиката е изкуство на възможностите и на невъзможностите. Както казва един от нашите зам.-председатели – демокрацията не може да бъде предозирана. Ако си спомняте протестите по времето на кабинета „Борисов 3“ - хората протестираха за ценности. В момента се говори за чисто битови проблеми – ток, вода, инфлация, хляб. Много назад се върнахме във времето. Много пъти залитаме по шамани, които обещават светло бъдеще, но то никога не идва. Това е основата на всичко, което се случи. Държавата беше счупена до степен на анархия. Когато липсва държава, трябва да бъдат взети такива мерки, че на хората, които са я докарали до това състояние, да не им бъде дадена възможност да се докоснат по никакъв начин до властта отново, заяви и народният представител проф. Костадин Ангелов.

Биляна МИЛЧЕВА

 


Ключови думи
ГЕРБ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати