Вторник, 18 Апр 2023
            
Култура

С първата си самостоятелна изложба фотографът Явор Калоянов представя популярни обекти по различен начин

  17.01.2023 08:21
С първата си самостоятелна изложба фотографът Явор Калоянов представя популярни обекти по различен начин

Щастлив съм да бъдем заедно и да участвам в това преживяване. Политиката ме срещна с един интересен, талантлив и безспорно светъл човек, какъвто е Явор Калоянов. По време на предизборните кампании имахме възможност месеци наред да общуваме неформално. Талантът не само трябва да се оценява и поощрява, но трябва и да се представя. Явор е безкрайно талантлив млад човек.

Така народният представител Димитър Николов представи младия фотограф Явор Калоянов, чиято първа самостоятелна изложба бе открита снощи в Регионалната библиотека „Петко Р. Славейков” във Велико Търново. Изложбата е наречена „Светлата страна на Луната” и се организира по идея именно на Николов.

Но преди всичко Явор е много чувствителен човек. Тази негова чувствителност ще уловите и в неговите работи. За съжаление хора като него в момента не се котират достатъчно добре, изтласкани са в периферията. И точно заради това се ангажирах да промотирам негова изложба, която включва само малка част от работата му. Нека всички бъдем от светлата страна на Луната, сподели Николов, заигравайки се с думи с култовия албум на „Pink Floyd”.

Явор Калоянов е магистър по изобразително изкуство от Факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. В момента е докторант към катедра „Рисуване”, като темата, върху която работи, е аерофотографията. Всъщност Явор е един от първопроходците в региона на снимането с дрон. По програма Еразъм е специализирал в Испания, а в Италия е учил кинематографични изкуства. Точно в Испания започва да снима по-сериозно. С пари, спечелени на бригада в САЩ, купува първия си фотографски дрон. От престоя зад океана му останала и една фотографска награда. Спечелил конкурс на Американското посолство за снимка, правена по време на студентска бригада. Той предложил няколко кадъра от Чикаго и Минеаполис и едната снимка спечелила първото място.

Покрай работата си с Димитър Николов открих колко харесвам фотодокументалистиката. Въпреки че идеята за тази изложба бе да бъде изцяло с художествени фотографии, се опитах да заложа и един вид документалистика. Всички снимки са необработени, такива, каквито съм ги заснел. Опитах да запазя тяхната стойност на документ. Това беше част от концепцията. А виждате, че тя е простичка – градски пейзажи, които, надявам се, успявам да представя по интересен начин, сподели самият Явор.

Той не крие, че не обича да променя нещата и да ги прави насила хубави. Хубавата снимка е хубава снимка, е принцип за младия фотограф.

Според същия принцип са създадени и фотосите, които показва в Регионалната библиотека. На снимките са запечатани изключително популярни места, сигурно влизали милиони пъти в обективите на фотографите. Царевец например. Но въпреки че обектите са експлоатирани много, Явор вярва, че всяко едно място, колкото и популярно да е то, винаги може да те изненада с нещо ново, снимайки го.

Снимките, включени в изложбата, са правени 3 г. назад във времето. Според Явор, Луната и пълнолунието правят едни наглед скучни кадри интересни. Калоянов се надява и публиката му да изпита същото удоволствие, което е изпитал той, работейки върху „Светлата страна на луната”.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Явор Калоянов фотограф
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати