Четвъртък, 23 Мар 2023
            
Велико Търново Други

Велико Търново отбелязва Богоявление и 175-годишнината от рождението на Ботев

  04.01.2023 16:15
Велико Търново отбелязва Богоявление и 175-годишнината от рождението на Ботев

Велико Търново ще отбележи големия християнски празник Богоявление – Йордановден, а кулминация на събитията ще е традиционният ритуал по изваждане на кръста от р. Янтра.

По традиция в 8,00 ч. на 6 януари започва Света литургия – тя ще бъде отслужена в катедралния храм „Рождество на Св. Богородица”, ще бъде извършен и тържествен богоявленски водосвет.

В 10,30 ч. е литийното шествие – от катедралата до площад „Цар Асен I”. Пред крепостта Царевец ще бъдат благословени знамената на НВУ „Васил Левски”, институции, организации и др. В 11,00 ч. шествието ще продължи към кв. „Асенов”, за да достигне до Владишкия мост. Там ще се състои ритуалът по хвърляне на Богоявленския кръст в Янтра и изваждането му от водите на реката.

С военна церемония ще бъде почетена и 175-годишнината от рождението на големия български революционер и поет Христо Ботев, роден на 6 януари 1848 година. В 9,30 ч. пред паметника на Ботев в центъра на Велико Търново с почетен караул ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност към паметта на бележития герой.


Ключови думи
Богоявление
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати