Вторник, 28 Мар 2023
            
Горна Оряховица Други

По-малко коли вдигат повече шум в Горна Оряховица

  27.12.2022 10:05
По-малко коли вдигат повече шум в Горна Оряховица

Децибели над нормите отчитат от Регионалната здравна инспекция във Велико Търново на няколко пункта в Горна Оряховица. Причина за по-високото шумово замърсяване там е автомобилният трафик, въпреки че интензивността на движението в града намалява - от 477 МПС/час за 2021 г. на 451 15 МПС/час за 2022 г., и въпреки взетите от местната власт мерки за подобряване на звуковата среда - основен и текущ ремонти на улици, реновиране на тротоари, залесяване, зацветяване. Така се налага изводът, че причина за превишението на нормите е не броят на автомобилите, а тяхното техническо състояние и възраст.

От проведените от РЗИ 81 измервания на 15 пункта в Горна Оряховица, 52 (64,20%) са със стойности над нормите. Малка доза успокоение е фактът, че превишенията не са до най-високите нива.

Най-голямо превишение заради автомобилния трафик е отчетено на ул. „Св. княз Борис І” №26 – 68,73 dB(А) при норма 60 dB(A). Втората най-шумна точка през 2022 г. е ул. „Васил Левски“ №8 в кв. „Пролет“ (66,78 dB(A), следвана от ул. „Патриарх Евтимий” №22 с 64,67 dB(A). През 2022 г. най-високи еквивалентни нива на шума са установени на ул. „Св. Княз Борис I“ №26 – 68,73 dB(A), ул. „Мано Тодоров” №9 – 68,71 dB(A) и ул. „Отец Паисий” №63 – 68,33 dB(A). Най-ниско еквивалентно ниво на шума – 57,68 dB(A), е измерено на ул. „Цар Освободител” №111. По отношение на районите, разположени в близост до промишлени зони, няма превишение на нормите.

Обобщеният анализ на резултатите от измерванията на шума през 2022 г., в сравнение с предходната 2021 г. показва, че за Горна Оряховица той се запазва почти същия - 64,71 dB(A) за 2021 г. и 63,99 dB(A) за 2022 г.

За да бъде намалено шумовото натоварване и оптимизирана акустичната обстановка в Горна Оряховица (градът е един от трите наблюдавани в областта, заедно с Велико Търново и Свищов), РЗИ е изпратила до кметовете на трите общини препоръки. На първо място е препоръката за спазване на българското и европейско законодателства за намаляване на нивата на шум. Здравната инспекция препоръчва също акустично планиране на урбанизираните територии, включващо правилно планиране на териториалното устройство, инженеринг на системите за управление на трафика и планиране на трафика, в т. ч. ограничаване на скоростта и трафика; мерки за шумова изолация и намаляване на шума при 17 източника; изготвяне на акустични проекти за сгради, подлежащи на усилена шумова защита. И още - изграждане на шумозащитни съоръжения от различни естествени и изкуствени материали (зелени шумозащитни стени от храстовидна и дървовидна растителност, „био прегради“ с конструкции от дърво, керамика или бетонови тела и др.) около обекти, подлежащи на усилена шумова защита, разположени на натоварени пътни артерии; регулиране на интензивността и структурата на автомобилните потоци; изграждане на обходни пътни участъци и др.; оптимизиране на организацията на движение на моторните превозни средства в съответствие с конкретните за всеки от наблюдаваните градове резултати от проведения през 2022 г. мониторинг; изграждане на нова и поддръжка на съществуващата инфраструктура в общинските градове; осъществяване на контрол относно наличие на част „Озеленяване” към изработените подробни устройствени планове за обекти, разположени на територии с усложнена акустична обстановка.

Недопускане въвеждането в експлоатация на обекти с нереализиран проект за озеленяване, иницииране и провеждане на информационни кампании и мероприятия за стимулиране на алтернативните начини на придвижване на населението и планиране и изграждане на велоалеи в общинските центрове също препоръчват от РЗИ – Велико Търново.

Във връзка с изискванията на българското и европейското законодателство за намаляване на нивата на шум, Община Горна Оряховица е заложила за периода 2022 – 2027 г. изграждане на шумозащитни екранизиращи съоръжения за намаляване на шумовото замърсяване от автомобилния транспорт, при отпускане на европейски средства за финансиране, се посочва в доклада на здравната инспекция.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
трафик Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати