Сряда, 15 Мар 2023
            
Горна Оряховица Икономика

Камините издържат „Складова техника” в годината на криза заради войната

  14.12.2022 10:56
Камините издържат „Складова техника” в годината на криза заради войната

„Битова техника” не само не се продава, но дори в момента изнася основното производство на „Складова техника”, коментираха от дружеството информация за продажба на част от базата. На практика камините издържат фирмата през тази година, белязана от големи сътресения и световна икономическа криза. Войната в Украйна доведе до срив на пазарите на подемна техника, която е другото основно производство на горнооряховската фирма. Почти 70 – 75% от горнооряховските телфери се продаваха в Русия, Украйна и Беларус. Тези пазари в момента са блокирани. „Складова техника” опитва да намери техни заместители, свързвайки се с големи фирми в бранша в Европа. Но докато това стане, битовата техника изнася тежестта и позволява на фирмата да задържи персонала и не само да не съкращава, но и да назначава работници.

Енергийната криза и скокът на цените на газ и електроенергия доведе до ръст на производството на камини. Производственият ни график вече е запълнен до март следващата година, обясняват от мениджмънта на „Складова техника”. Изнасяме основно за Германия, но и за Холандия, Чехия, Полша, Естония, както и за страни извън Европейския съюз, включително и за Южна Африка, казва изпълнителният директор на дружеството Пламен Илиев. Само за Германия са експедирани над 4000 камини от април до сега на стойност над 2 милиона лева.

Това са обикновени камини на твърдо гориво, които обаче отговарят на най-високите екостандарти в Европейския съюз. Още преди 7-8 години започнахме да преустройваме производството си към стандарта Eco Design 2022, който вече е задължителен за всички. Намалихме модификациите до 30-35, за да оптимизираме производството и всяко едно от нашите изделия да отговаря на високите изисквания. Нашите камини преминават през независима лаборатория, за да получат сертификат, който ни отваря път към европейските пазари. Включително и към пазара в Германия, където екологичните изисквания са дори по-затегнати от нормите, предвидени в Европейския съюз, обяснява заместникът му Тони Димитров.

Така че „Битова техника” не само че не се продава, а ни става особено важна, обобщава прокуристът Александър Мучинов.

„Складова техника”, която се простира на над 200 декара, наистина продава ненужни обекти и то от 3 години. Тогава бе взето решение за оптимизиране на базите и търсене на пазар за тези, които не се използват. Дейността на бившия телферен завод „Киро Конаров” - работещите и по-голямата част от оборудването там, бяха преместени в основната база на дружеството. И заводът бе обявен за продажба. Става въпрос за голям терен от над 40 декара с много сгради до стария вход на Гробищния парк, чиято цена е над 3 милиона евро. За да се намери по-лесно купувач, имотът бе разделен на обособени парцели. Цялата процедура отне доста време, но вече е приключила и определено интерес има както от местни фирми, така и от външни инвеститори. Объркването между „Киро Конаров” и „Битова техника” доведе до погрешната информация за продажба на основната дейност на дружеството, обясняват от „Складова техника”.

Преди войната производството на „Складова техника” се делеше по равно между двете основни дейности – битова техника и подемни механизми. Независимо от кризата, при телферите няма съкращения, защото намирането на работници си е най-трудната част от задачата на всеки бизнес в последните години. Заплати се плащат редовно и се търси начин да се използва човешкия ресурс. Част от производството на камини, доколкото е възможно, се прехвърля на хората от телферите. Това донякъде помага да не се отказват малки поръчки за вътрешния пазар, които иначе трябва да бъдат върнати. Но се търсят варианти за намиране на нови пазари за верижно-подемната техника, защото е ясно, че дори и войната да свърши в обозримо бъдеще, руският пазар ще е затворен още много години.

„Складова техника” не се отказва и от любимата на българите печка „Раховец”. В момента няма производство заради проблем в доставките на някои елементи, но в първите месеци на новата година печката отново ще е на конвейра. Тя си има много верни фенове, въпреки че цената й е малко по-висока. Интересното е, че любими си остават първите модификации „Раховец 01” и „Раховец 02”, нищо че после се появяват доста по-модернизирани версии. „Раховецът” си има и вариант на твърдо гориво – печката „Пламък”, която се приема добре в България, но най-вече в Полша и балтийските страни.

Средно 120 души работят в дружеството, а в последните месеци са назначени още няколко. Това че те ни потърсиха е добър знак за нас, че се справяме, казват от управата на „Складова техника”.

Изглежда странно, но в Горна Оряховица има четири големи производители на камини и горелки за котли и работа има за всички. Конкуренцията очевидно им помага да намират работещи решения на проблемите. Въпреки че държавата не им помага особено. Програми за подмяна на стари отоплителни уреди има и в други държави. Но там наред с климатици, газови и пелетни котли, се предлагат и камини на твърдо гориво, които отговарят на Eco Design 2022. В България тази опция е пропусната и от това губи важен бизнес за Горна Оряховица.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Складова техника камини Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати