Вторник, 14 Мар 2023
            
Горна Оряховица Крими

Полицията залови дрога за 6 млн. лв., предназначена за училищата в Горна Оряховица и Лясковец

  13.12.2022 12:05
Полицията залови дрога за 6 млн. лв., предназначена за училищата в Горна Оряховица и Лясковец

Група за разпространение на дрога разби Областната дирекция на МВР, в частност служителите на Районното управление в Горна Оряховица. Поне от месец групата е разпространявала марихуана в училища в Горна Оряховица и Лясковец.

Първоначално са задържани двама дилъри на ниско ниво, единият от които на 16 г. Другият е на 21 г., обясни директорът на Областната дирекция на МВР ст. комисар Димитър Машов. По-късно е задържано лицето, което организира цялата дейност – на 31 г. Отчетът пред него е бил веднъж седмично. Впоследствие е задържано и лицето, което доставя марихуаната – на 30 г., от Джулюница. При претърсвания у него са намерени около 3 кг марихуана. Стигнахме до основния разпространител, т. нар. депо - в частен дом в Джулюница при претърсване намерихме около 200 кг марихуана, разпространявани по училищата. Общо задържаните са шестима – от Лясковец и Джулюница, от тях криминално проявен е само мъжът с депото, допълни Машов.

На този етап е изяснено, че групата е разпространявала дрогата поне месец. Тепърва ще се установява какво количество марихуана вече е пласирана сред учениците. Най-малкият, купил си от дрогата, е на 14 г.

Заловената дрога се равнява на 400 000 цигари. По наредба от 1998 г. за целите на съдопроизводството е за 1,2 млн. лв., а на улицата в момента е за 6 млн. лв., допълни окръжният прокурор Христо Христов. В момента се разпитват и ученици, които са си купили, каза още Христов.

В момента повдигаме обвинения, трима ще бъдат задържани. Ще бъде поискано налагането на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Но ще има 6 лица привлечени като обвиняеми за държане и разпространение на наркотични вещества, каза и наблюдаващият прокурор Таня Катрева.

Стигнахме до оранжерията, от която е доставяна марихуаната. Тя е на територията на Джулюница. Намира се в бивша фабрика. Марихуаната е обрана преди около месец и изсушена. Имахме сигнал и стигнахме до финала, внесе още яснота ст. комисар Машов.

За такова престъпление законът предвижда от 5 до 15 г. Работата по случая продължава. 

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
марихуана
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати