Неделя, 02 Oct 2022
            
Велико Търново Общество

Удар по наркотрафика. Разкриха депо с 21 кг. марихуана във Велико Търново

  13.03.2021 12:52
Удар по наркотрафика. Разкриха депо с 21 кг. марихуана във Велико Търново

 Най-голямото количество марихуана от години насам в областта - над 21 кг., бе разкрита  и иззета след блестяща съвместна операция на Областна дирекция на МВР и под наблюдение на Окръжна прокуратура. За сравнение, за цялата изминала година намереното и иззето количество е 20 кг. Депото с 21 кг марихуана листна маса, на стойност над 126 хиляди лева и предназначена за разпространение из цялата страна, е било в апартамент във Велико Търново, а след сигнал в полицията и благодарение на успешните  оперативно-издирвателни действия из страната държателят, доставчикът и разпространителите са задържани.   

 Подробности по полицейската операция съобщиха днес на брифинг директорът на ОБМВР - Велико Търново старши комисар Димитър Машов, окръжният прокурор Христо Христов и наблюдаващият прокурор  - зам.-окръжен прокурор Цани Попов.

 „Специализираната полицейска операция бе проведена на 11 март. Преди това получихме информация, че във Велико Търново се съхраняват и разпространяват наркотични вещества, а акцията се осъществи след сделка. Първоначално са задържани 7 лица. Първо е задържано лицето, в което установено голямото количество марихуана, а след това и останалите, които имат отношение към разпространението й. Задържани са три лица в Студентски град – София, а доставчикът – от гр. Петрич, е задържан на АМ „Хемус”. Сред арестуваните е и лица от Севлиево, Карлово и Свищов.”, уточни старши комисар Машов.

Извършени са 14 претърсвания на адреси в Ловеч, Ботевград, Велико Търново, София, Карлово, Свищов, Петрич и Пловдив, при които са намерени още два килограма марихуана, като общото количество става 23 кг. Къде е произведена марихуаната, намерена във Велико Търново, е в процес на изясняване. Иззети са и два автомобила.

На 4 лица са повдигнати обвинения по за извършени престъпления по чл. 354 А, ал. 2 от НК и са с мярка за неотклонение „задържане под стража” за 72 часа, като Окръжна прокуратура ще направи постъпки мярката да стане постоянна.

 Държателите на марихуана са 23-годишен студент с прекъснати студентски права, криминално непроявен и още един, по-голям от него и познат на полицията, които живеели на квартира във Велико Търново.

 Законът предвижда за тези престъпления от 5 до 15 години лишаване от свобода, както и глоба в размер от 20 000 до 100 000 лева.  

Ана Райковска


Ключови думи
марихуана депо операция
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати