Неделя, 12 Мар 2023
            
Елена Култура

В Елена представят безплатно филма „Блаженият“

  11.12.2022 12:14
В Елена представят безплатно филма „Блаженият“

Еленчани ще могат да видят завладяващата творба на 15 декември от 18 часа в салона на НЧ „Напредък – Елена - 1863“. Очаква се на срещата да бъде и режисьорът му Станимир Трифонов.

Лентата е екранизация на повестта на Емил Андреев „Боби Блажения и Другия американец“ и е по действителен случай, когато през 1939 г. в България, в хотел „Солун“ в гр. Лом, отсяда бъдещият американски президент Джон Ф. Кенеди.

Емил Андреев, който е и съсценарист на филма, споделя, че Боби е реално съществуващ човек, когото той среща няколко пъти през живота си. Прототипът на сервитьорката Катя също е реален персонаж. Истинското ѝ име е Пръвка, а тя днес е на 92 години и живее в ломското село Мокреш.

Най-новият филм на Станимир Трифонов е художествен поглед към миналото през призмата на една дълбоко лична история, а режисьорът го определя като „психологическа любовна драма“.

„Блаженният“ e иcтopия за 9-гoдишния Бoби, който има дарбата да вижда в бъдещето – първата му голяма любов, интересната му среща с бъдещия президент Джон Кенеди и революционното му откритие – лекарство за най-страшната по онова време болест – туберколозата.

Двете главни роли са поверени на дебютантите на голям екран Александър Тонев и покойната Лорина Камбурова. В ролите зрителите ще видят още Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов, Цветан Алексиев, Михаил Петров, Любен Чаталов, Николай Урумов, Свежен Младенов./ сн. организатори


Ключови думи
Блаженият Станимир Трифонов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати