Четвъртък, 09 Мар 2023
            
Общество

50-годишен мъж е с нов шанс за живот след трансплантация

  08.12.2022 12:05
50-годишен мъж е с нов шанс за живот след трансплантация

На 7 декември медицински екип на ВМА успешно трансплантира черен дроб на 50-годишен мъж. По информация на лечебното заведение, пациентът е в добро общо състояние и остава под лекарско наблюдение. Донор е 71-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, вследствие на мозъчен кръвоизлив.

Трансплантацията стана възможна след донорска ситуация, реализирана на 6 декември от д-р Сибила Маринова – регионален координатор по донорство за Северен централен регион и началник на отделение „Анестезиология и интензивно лечение“ в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.

"Моята кауза за даването на пълноценен човешки живот беше продължена. Благородно дело направиха роднините на донора. Те взеха това решение в труден момент. Благодаря и на всички медици, с които вчера заедно дадохме нов живот. С общи усилия донорството и трансплантациите могат да върнат към нормания живот много хора.” Това сподели д-р Сибила Маринова след успешно направената трансплантация.

На 7 декември екип на ВМА кацна със самолет на летище Горна Оряховица за да осъществи експлантацията на черния дроб.

Изпълнителна агенция по трансплантации, Министерство на здравеопазването, Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" благодарят на близките на починалия мъж за благородния жест и поднасят своите съболезнования на семейството.


Ключови думи
трансплантация д-р Сибила Маринова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати