Сряда, 08 Мар 2023
            
Велико Търново Общество

Окръжна прокуратура – Велико Търново, Полицията и местната власт обсъждаха битовата престъпност, ПТП и разпространението на дрога

  07.12.2022 15:50
Окръжна прокуратура – Велико Търново, Полицията и местната власт обсъждаха битовата престъпност, ПТП и разпространението на дрога

По инициатива на Окръжна прокуратура – Велико Търново се проведе съвместно съвещание между представители на прокуратурите от Великотърновския съдебен район, ОДМВР - В. Търново и представители на местната власт в десетте общини  в областта. На срещата, чиято цел бе да се направи анализ и оценка на спецификата и динамиката на престъпността в областта, присъстваха Цани Попов – заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – В. Търново,  Тихомир Шабов - районен прокурор на Районна прокуратура – В. Търново, старши комисар Димитър Машов – директор на ОД МВР В. Търново, кметове, заместник - кметове, секретари и юристи, които представляваха 10-те общини в областта.

Основна тема на разговора бе актуалната обстановка в общините по отношение на битовата престъпност, престъпленията, свързани с разпространението на наркотични вещества и пътнотранспортните престъпления и очертаване на проблемите по поставените въпроси.   

Заместник-окръжният прокурор Цани Попов обърна внимание, че тази комуникация следва да се приема като партньорство за разрешаване на наболелите проблеми и обединяване усилията на местната власт и правозащитните органи за търсене на по-голяма ефективност в борбата със закононарушенията и решаването им на местно ниво. С оглед активизиране на диалога с гражданите, бе прието в по-отдалечените и по-малки населени места периодично да се организират приемни с представителите на прокуратурата и на местната власт, на която гражданите да посочат проблемите които имат и да им бъдат разяснявани възможностите за решаването им.

Старши комисар Машов изнесе информация относно състоянието на битовата престъпност, престъпленията, свързани с разпространението на наркотични вещества и пътно-транспортните престъпления, като посочи, че това са основните проблеми, наболели във всяка една от общините. Той допълни, че е създадена организация, като са сформирани мобилни екипи от ОДМВР-Велико Търново и изготвен график за срещи с хората в малките населени места.

Районният прокурор Тихомир Шабов сподели данни за престъпленията от компетентността на районната прокуратура. Той акцентира, че има увеличаване на новообразуваните досъдебни производства за кражби, грабежи, измами, незаконната сеч и по отношение на наркотиците, и апелира за по-голяма активност от страна на общините и местните органи, които имат много контролни функции по строежите и по сметищата.

Георги Камарашев, заместник-кмет на В.Търново, сподели, че почти всяка седмица има блъснат човек на пешеходни пътеки, въпреки че повечето пешеходни пътеки са със светещи знаци и обновена маркировка.  Той изтъкна като много сериозен проблем вандалството, което може да се реши с изграждане на система за видеонаблюдение. Според него това трябва да се инициира на централно ниво, а не на общинско ниво - да се предприемат мерки за изграждане на система, която да е централизирано вързана и да има събираемост на глобите.

Очертани бяха проблеми като нарастване на пътните произшествия, за които могат да бъдат търсени решения както на нормативно ниво така по отношение на организацията и функционирането на компетентните институции. Проблеми със сигурността на гражданите в по-малките населени места, опазването на имуществото и селскостопанската продукция, злоумишлени действия водещи до унищожаване на културни ценности, които изискват категорична намеса, както от правозащитните органи – прокуратура и полиция, така и от местната власт.


Ключови думи
битова престъпност Цани Попов Тихомир Шабов Димитър Машов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати