Понеделник, 06 Мар 2023
            
Горна Оряховица Други

Славея Семова получи специална награда от Съюза на писателите в литературен конкурс

  05.12.2022 20:33
Славея Семова получи специална награда от Съюза на писателите в литературен конкурс

Славея Семова е сред отличените в Националния конкурс за студентско творчество „Георги Черняков“. Литературното състезание се провежда за осма година и неговата цел е да открива и насърчава таланти, пробващи перото си в поезията, прозата и хумора. Тази година 110 автори от цялата страна - студенти от различни университети в София, Пловдив, Бургас, Шумен, Велико Търново, Благоевград, Варна изпратиха свои творби. В журито бяха поетът Боян Ангелов - председател на СБП, Анжела Димчева, Максим Максимов, Георги Кушвалиев, Тодор Костадинов, Лъчезар Лозанов.

Награждаването беше в Националния студентски дом, а церемонията водеше Анжела Димчева - председател на Общество на литературния кабинет „Димчо Дебелянов" (приемник на някогашния Кабинет на младите писатели-студенти). В началото на специалната вечер ОЛК „Димчо Дебелянов“ връчи и своите новоучредени награди „Неостаряващо перо“. Първите им носители са поетите Недялко Йорданов и Георги Константинов.

При студентите първата награда за поезия е за Светислав Тодоров, а втората спечели Натали Василева. Специалната награда от името на Съюза на българските писатели е за Мария Вуцова, а специалната награда от името на Националния студентски дом е за Камелия Панайотова. 

В раздел проза първата награда е за Венцислава Писачева, втора награда е за Габриела Дамянова. Специалната награда на Съюза на българските писатели е за Славея Семова за разказа „Добрият и лошият плод“, а специалната награда на Националния студентски дом е за Михаела Илиева.

Тази година нямаше награди за хумор и сатира.

Наградените творби прозвучаха в изпълнение на самите автори.

20-годишната Славея Семова е възпитаник на СУ „Георги Измирлиев“, а вече е студент „Българистика и медии“ в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Печелила е много награди и то не само литературни. Носител е на „Измирлиевската награда“, връчвана от Гимназията на най-добрия ученик от всеки завършващ випуск, а през 2020 г. бе удостоена с отличието „Будител на Община Горна Оряховица“. През 2021 г. е стипендиант на Фондация „Шанс за децата и природата на България” за отлично представяне в областта на литературата. Тази година излезе и първата книга с разкази на Славея „Заради една мечта“, която е подкрепена от Национален фонд „Култура“. Първото представяне на книгата беше в родното Първомайци, тъй като младата авторка е член на Арт клуб „Гайтани“ към НЧ „Иван Вазов 1893“.


Ключови думи
Славея Семова Първомайци
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати