Вторник, 31 Яну 2023
            
Други Свищов

Община Свищов бе отличена с Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа

  30.11.2022 10:06
Община Свищов бе отличена с Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа

Кметът на Община Свищов д-р Генчо Генчев получи Кристален приз и Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа на 24 ноември, в рамките на тридневния форум „Българските общини – постигане на европейски стандарт за качество на управлението на местно ниво“.

Форумът се организира от Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ с  цел да се представят добри практики за развитие и укрепване на местното самоуправление и местната демокрация в България. В него участваха членове на Националната платформа на партньорите за добро демократично управление на местно ниво, национални експерти, представители на НСОРБ, на българските общини, на МРРБ, на Съвета на Европа, а наградата бе връчена от Областния управител на Пазарджик Трендафил Величков.

Практиката, която Община Свищов представи и предизвика изключителен интерес сред другите участници, бе разработената Платформа за разделно събиране на отпадъци в община Свищов от юридически лица.

Онлайн платформата има за цел да проследява напредъка на регистрираните юридически лица по дейности, свързани с разделното събиране на отпадъци, като същевременно ги обучава в правилата за това. Тя насърчава екологичното мислене и допринася за повишаването на екологичната култура на обществото.

Платформата е базов проект, който може да бъде разширяван, допълван и надграждан с още участници, дейности и функции и кореспондира с  общинските политики в сферата на екологията и Програмата за управление на отпадъци в община Свищов.

Припомняме, че Община Свищов е сред отличените с Европейския етикет за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа 22 български общини - Ардино, Банско, Берковица, Вълчи Дол, Габрово, Димитровград, Добрич, Долна Баня, Доспат, Каспичан, Кнежа, Костинброд, Левски, Ловеч, Павликени, Поморие, Раковски, Свищов, Сърница, Тетевен, Троян и Търговище, а наградата е признание и удостоверява, че дадена община отговаря на европейските стандарти за качество на управлението на местно ниво.


Ключови думи
Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво Генчо Генчев