Четвъртък, 16 Фев 2023
            
Горна Оряховица Общество

Иван Гранитски и проф. Вера Бонева разговаряха с горнооряховчани за книги и книгоиздаване, библиотеки и история

  17.11.2022 19:39
Иван Гранитски и проф. Вера Бонева разговаряха с горнооряховчани за книги и книгоиздаване, библиотеки и история

Писателят и критик Иван Гранитски, който е шеф на издателство „Захари Стоянов“ и историкът проф. Вера Бонева разговаряха с горнооряховчани в Общинската библиотека тази вечер. Двамата участваха по-рано през деня в XXI национална научна конференция „Библиотеки – четене – комуникации“, с която се отбелязва 100-годишнината от учредяването на Великотърновската народна библиотека. Срещата в Горна Оряховица е по покана на кмета инж. Добромир Добрев и зам. кмета Григор Минков и със съдействието на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, която закупи книги от издателство „Захари Стоянов“ за библиотеките в Горнооряховско.

Гостите бяха представени от главния библиотекар Светла Гъркова, но всъщност и двамата са познати със своята работа на четящите хора. А се оказа, че в личната карта на проф. Вера Бонева пише рождено място Горна Оряховица, тъй като е родена в тукашната болница. Иначе майка й е от Драганово и лятото прекарва на село, а дъщеря й я посещава редовно. Така се подготви и следваща среща, на която да се дискутира новата й книга за живота на Иларион Макариополски, която днес представи съвсем накратко.

Книгата на проф. Вера Бонева е част от поредицата „Дълг и чест“ на издателство „Захари Стоянов“, която вече включва 48 заглавия. Името на поредицата идва от надписа, гравиран върху сабите на кавалеристите на генерал Иван Колев, обръщали в бягство всички противници в Балканските и Първата световна война. Идеята да възкресят духовния и воински елит на нацията в такава поредица е на Иван Гранитски, покойния академик Антон Дончев, историците Васил Гюзелев и Георги Марков.

Книгата на проф. Бонева е част от тази поредица, но е и по-особена. Това е първата подробна биография на водача на движението за църковна свобода на българите. Всъщност е втората, но предишната е от 1925 г. и не е толкова богата на факти и документи. Авторката е събрала много исторически материали и книгата е строго научна. В същото време проф. Бонева притежава писателски усет и великолепен художествен стил, така че книгата се чете на един дъх, подчерта Иван Гранитски. Самата авторка сподели някои от най-забележителните факти за Иларион Макариополски, които е открила, работейки по книгата. Неговата съдба и това, което българите правят, за да получат своя независима екзархия, е доказателство, че народът ни е политичен, той си знае интереса и когато е обединен, може да го постигне, подчерта проф. Бонева.

Иван Гранитски разказа и за други идеи на своето издателство „Захари Стоянов“, което вече 30 години издава главно българска класика, но и немалко преводна литература. Заедно с наследниците на Гео Милев са възобновили издаваното от великия поет списание „Везни“. В него намират място и краеведски материали, а с удоволствие бихме представили творци от Горна Оряховица. Ето например бихме писали за вашата колежка, чиито картини толкова харесахме, каза Гранитски. И той, и проф. Вера Бонева се впечатлиха от картините на библиотекарката Марияна Гайдарова и си купиха от изложените между книгите акварели.

С домакините от Библиотеката и гостите на срещата двамата говориха за книги и книгоиздаване, за библиотеките и за читателите. Иван Гранитски съобщи, че е донесъл над 100 книги от издателство „Захари Стоянов“ за библиотеките в Горнооряховско. До началото на следващата година ще има ново дарение от още поне 200 заглавия, сред тях и много детски книги, обеща издателят.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Иван Гранитски проф. Вера Бонева
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати