Понеделник, 13 Фев 2023
            
Горна Оряховица Общество

Разказ на Димитрина Благоева бе избран сред най-добрите в конкурс на Фондация „Елизабет Костова”

  13.11.2022 08:19
Разказ на Димитрина Благоева бе избран сред най-добрите в конкурс на Фондация „Елизабет Костова”

Разказът „18 метра” на Димитрина Благоева влезе в краткия списък на най-добрите творби, допуснати до участие в конкурса „Литература в движение” на Фондация „Елизабет Костова”.

Идеята на конкурса е да срещне две изкуства и разказът-победител ще бъде пресъздаден в кратък анимационен филм. 230 творби бяха допуснати до участие. Те бяха разгледани при пълна анонимност от жури в състав Иван Попов – Заека -аниматор и режисьор на анимационни филми, Петър Денчев - писател и театрален режисьор, Весела Ножарова - изкуствовед и куратор. Журито преценяваше творбите, търсейки пресечна точка между художествена стойност на текста и леснодостъпна история, която да дава свобода за визуална интерпретация.

В крайна сметка бяха селектирани пет произведения. Победител стана Йорданка Белева с разказа „Семеен портрет на чернозема“ от сборника й „Кедер“ (изд. „Жанет 45“, 2018). Сред първите й подгласници е горнооряховчанката Димитрина Благоева. Тя всъщност е единствената в Топ 5, чийто разказ не е минал през редакторска намеса в някое голямо издателство. Останалите вече имат печатни издания в биографиите си, а първият сборник с разкази на Димитрина Благоева, която е адвокат в обичайното си битие, тепърва предстои.

„18 метра” е толкова кинематографичен, че сякаш е писан специално за конкурса. Всъщност разказът се появява през 2019 г. като отговор на предизвикателство от приятел и е публикуван в електронното списание Liternet. 18-те метра от последния полет на един човек включват 6 кадъра – по един за всеки етаж, покрай който минава. Шест различни житейски истории – радости, драми, трагедии, са разказани само с няколко изречения, които обаче са толкова ярко визуални, че повече думи биха били излишни. А в края остава само светлина, разбита в дъждовните капки.

Фондация „Елизабет Костова” е създадена от американската писателка, която стана световно известна с дебютния си роман „Историкът”. Част от историята на романа, в центъра на който е легендата за Влад Цепеш – Дракула, се развива по българските земи. С 10% от правата на бестселъра си писателката създава Фондация за творческо писане в България. Основната й цел е да подпомага българската литература като поощрява превода и публикуването й на световния пазар. Фондацията учредява наградата „Кръстан Дянков“ за най-добър превод, редовно организира курсове за творческо писане и конкурси, включително такъв за издаване на български роман в САЩ. Само преди дни Фондация „Елизабет Костова” организира във Велико Търново първи по рода си фестивал, съчетаващ литературата с танцовото изкуство.

Целият този интерес към България не е случаен. Елизабет Костова, която е бакалавър по британска култура от Йейл и магистър по изящни изкуства от Мичиганския университет, идва в България през 1989 г. и на първите протести среща своя бъдещ съпруг – компютърния специалист Георги Костов. Малко по-късно Елизабет Джонсън добавя Костова към името си. А вече 15 години водеща цел на фондация „Елизабет Костова“ е да популяризира съвременната българска литература в англоезичния свят и да създава възможности пред българските автори за обмен, обучение и публикации извън България.

Проектът „Литература в движение“ се осъществява с подкрепата на Министерство на културата на Република България.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Димитрина Благоева разказ Елизабет Костова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати