Четвъртък, 09 Фев 2023
            
Лясковец Общество

Крясъци и обиди в ОбС след трагедията със загиналото в катастрофа дете в Лясковец

  10.11.2022 12:50
Крясъци и обиди в ОбС след трагедията със загиналото в катастрофа дете в Лясковец

Бурно заседание с участието на много граждани имаше Общинският съвет в Лясковец. Извънредното заседание бе свикано заради общественото недоволство след трагичния инцидент миналата седмица, при който загина 12-годишно момче. Детето на велосипед бе блъснато на централна улица в града и почина на място. Трагедията почерни две семейства. Шофьорът, ударил момчето, все още не може да излезе от шока и близките му се страхуват от трайни психични последици.

Инцидентът предизвика бурни протести в социалните мрежи заради слабата осветеност и липсата на препятствия, ограничаващи скоростта в града. Някои общински съветници пък веднага се възползваха от ситуацията и оглавиха недоволството, припомняйки, че ОбС още през 2019 г. е задължил кмета да се изградят повдигнати пешеходни пътеки. В началото на тази година въпросът отново е повдигнат на сесия и дори са предвидени близо 22 000 лева за пет повдигнати пътеки.

В резултат на напрежението Общинският съвет бе свикан на извънредно заседание, в което участваха и много граждани. Обичайните задявки между кмета и съветниците от опозицията, които всъщност са мнозинство в ОбС, бяха засенчени от бурните страсти между гостите на заседанието. Викове и обиди имаше в залата най-вече между гражданите. Повечето бяха от лагера на острите критици на кмета, но и д-р Гецова си имаше защитници.

Получи се няколкочасово заседание, в което всъщност се повтаряха едни и същи неща по няколко пъти. Общинските съветници Тодор Тодоров и Емилия Жилиева отново повториха своята теза, че ОбС си е свършил работата, задължавайки кмета да обезопаси движението и нейна е отговорността, че нищо не е направено. Д-р Ивелина Гецова пък е категорична, че всъщност е започнала изпълнение на решението на ОбС. Свикана е била комисията по безопасност на движението, в която участват и съветници, и представители на полицията. Тази комисия е предложила вместо пет повдигнати пешеходни пътеки да се изградят три неравности – една на ул. „Трети март” и две в двата края на ул. „Васил Левски”. Това предложение било внесено в ОбС и по него още нямало никакво решение. Кметицата обясни още, че Общината има проект за подмяна на осветлението в Лясковско, но за него са нужни 3 милиона лева. Според нея системата е амортизирана и не става само с подмяна на осветителните тела.

В заседанието на ОбС участваха и началникът на РУП – Горна Оряховица главен комисар Мариян Лонгинов и шефът на КАТ Галин Георгиев. Полицията няколко пъти е сигнализирала Общината, че трябва да се вземат мерки за повишаване на безопасността на движение.

В крайна сметка след многото приказки бяха взети и няколко конкретни решения, които трябва да се изпълнят в най-кратки срокове, за да няма повече трагедии по лясковските улици. Общинският съвет задължава кмета да предприеме действия за опресняване на маркировката и очертаване на пешеходните пътеки по улиците „Трети март” и „Васил Левски”. В същото време да се направи обследване на осветлението и да се подсили осветяването на пешеходните пътеки. Да се потърси съдействието на ОД на МВР и РУП – Горна Оряховица за поставяне на допълнителни знаци за ограничаване на скоростта. Постоянната комисия по инфраструктура към ОбС ще заседава заедно с комисията по безопасност на движението и до следващото редовно заседание, което ще е на 24 ноември, трябва да има предложение за проектиране, брой и места на съоръжения за ограничаване на скоростта.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
повдигнати пешеходни пътеки
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати