Вторник, 31 Яну 2023
            
Горна Оряховица Култура

Книги от XVIII и XIX в. представя Общинската библиотека в Горна Оряховица за Деня на будителите

  01.11.2022 11:48
Книги от XVIII и XIX в. представя Общинската библиотека в Горна Оряховица за Деня на будителите

Своеобразен мост между поколенията изгради днес екипът на Общинската библиотека в Горна Оряховица. За 1 ноември бе отворено хранилището й и бяха представени книги, издавани през XVIII и XIX в. Сред първите, запознали се с това книжовно богатство, бяха децата от групите „Пинокио“ и „Мечо Пух“ на Детска градина „Първи юни“. Момичетата и момчетата бяха впечатлени и от визията на екипа, пременен в народни носии. За тях и за всички гости хлапетата пяха песнички, посветени на народните будители, и подариха на библиотеката тематично пано.

Първата инвентарна книга на днешната Общинска библиотека също бе показана на малките гости. Тя е заведена от първия библиотекар – Тодор Славчев, през 1922 г. Славчев е създал и първия каталог.

Тодор Славчев е бил човек, който не се отделял от библиотеката. Бил е с изключително положение в града, награждаван в областта на културата – в неделен ден, при пълен площад. Единственият ден, в който не дошъл на работа, бил денят, в който починал. Ще продължим да търсим в архивите още информация за този невероятен колега. При нас са идвали ученици, които учат полиграфия, за да проучват шрифта. Почеркът му е като синец и се вижда и в още 7 инвентарни книги, разказа главният библиотекар Светла Гъркова. Тя не пропусна да спомене и Мария Андреева, Мария Коева и всички, допринесли за развитието на библиотеката.

От 1796 г. е най-старата книга, представяна в Общинската библиотека. Тя е на философска тематика, на гръцки език, издадена в Париж. Особено ценна е обаче книга, подарена на Моско Грънчаров от Гимназията. От приписка в книгата става ясно, че след Първата световна война Моско Грънчаров заминава за Румъния.

Изложбата ще остане наредена и в следващите дни. При откриването й специален гост бе зам.-кметът на Горна Оряховица Григор Минков, който пожела на децата да помнят будителите.  

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Общинска библиотека Светла Гъркова ДГ Първи юни - Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати