Сряда, 17 Мар 2021
            
Култура

2 400 нови книги постъпиха във фонда на Общинската библиотека в Горна Оряховица за година

  29.01.2020 12:37
2 400 нови книги постъпиха във фонда на Общинската библиотека в Горна Оряховица за година

С 2 400 новопостъпили във фонда й библиотечни документи изпрати 2019 г. Общинската библиотека в Горна Оряховица. Общата стойност на книгите е 30 680 лв., като част от тях са купени, а друга – дарени.

За обогатяването на фонда чрез купуване на книги основен е приносът на Община Горна Оряховица. За м. г. от общинския бюджет бяха отпуснати 10 015 лв. за нови заглавия. Други 592 книги бяха купени по проект, защитен от екипа на Библиотеката пред Министерството на културата по програмата му „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”. По нея за Библиотеката в Горна Оряховица бяха предоставени 7 хил. лв. И в двата случая заглавията са подбрани така, че да оправдаят очакванията на възможно най-много читатели.

1 177 тома за 13 694 лв. са дарените на Общинската библиотека през 2019 г. Сред дарителите има както индивидуални, така и групови, има и деца – като Даниел Кърджилов например, който е и най-четящото дете от начален етап в Горна Оряховица. Сред учениците, записани в Детския отдел на Библиотеката, през 2019 г. най-много книги – 153, е прочела Ивелина Ангелова. Не й отстъпват и Лъчезар Найденов и Крисия Кирилова.

Най-активни сред възрастните читатели през м. г. са били Кина Сиракова, прочела 210 книги, Таня Стефанова със 180, Благовеста Павлова, Мария Николова и Недялка Ковачева с по 170, Петя Трифонова, Валентина Колева, Николай Денев...

90 г. е разликата между най-малките и най-възрастните читатели в Общинската библиотека. Девина Петрова и Емилия Маринова са родени през 2016 г., а Спас Спасов и Цонка Иванова – през 1926 г. Това още веднъж показва, че книгите, които постъпват във фонда на Библиотеката, се подбират с прецизност и са насочени към хора с различни търсения.

Освен книги, Библиотеката има и много богат фонд от вестници и списания - над 40 заглавия, които се ползват в читалнята.

Всъщност читалнята е и място, в което през цялата година се организират различни събития – представяния на книги, срещи с автори... През 2019 г. голям бе интересът към Радослав Гизгинджиев и неговия роман „Лепири - между сянката и светлината”. Срещата бе проведена през юни и продължи повече от 4 ч. Новият за 2019 г. сезон в Библиотеката пък започна с представянето на пътеписа „По пътя на пулсиращата светлина“ на Бела Бенова. Бела е от Варна, а в Горна Оряховица гостува по покана на историка Николинка Попйорданова. Начинът, по който бе посрещната при първото си гостуване в Общинската библиотека, накара пътешественика, писател, фотограф Бела да се върне отново само две седмици по-късно. След като с „По пътя на пулсиращата светлина“ разказа на горнооряховчани за морските фарове у нас, при втората си среща с тях тя им представи своя „Гостенка в миналото“ - сборник с есеистични размисли, провокирани от учебен стаж във Франция.

Събития като тези ще има и през 2020 г. По традиция най-наситен е месец април – като се започне от 2 април, когато светът отбелязва Деня на детската книга, и се стигне до 23 април – Световният ден на книгата и авторското право.

Но събитията, които организира Общинската библиотека, не се провеждат само в нея. Екипът редовно се среща с малки и по-големи деца, като им гостува за четения и всякакви празненства – още една стъпка към приобщаването на хлапетата към книгите и четенето.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Общинска библиотека
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати