Събота, 28 Яну 2023
            
Общество Свищов

Паметник на опълченци бе открит в Овча могила

  29.10.2022 08:59
Паметник на опълченци бе открит в Овча могила

На 28 октомври 2022 г. в с. Овча могила, общ. Свищов беше открит и осветен „Паметник на 24 опълченци, загинали в Руско-турската война 1877-1878 г. от с. Овча могила“.

Проектът на паметника е дело на местния скулптор Атанас Миндов, а дейностите по реализирането му са на Инициативен комитет с председател Димитър Събков.

Паметникът беше открит от кмета на общината Генчо Генчев и началника на политическия кабинет на министъра на отбраната Владко Владов.

Освещаването извърши Великотърновският митрополит Григорий.

Ритуала се ръководи от Командването на 55-ти Инженерен полк – Белене.

Гости на събитието бяха началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната, областните управители на Велико Търново, Бургас, Плевен и Ловеч, началникът на НВУ „Васил Левски“, представители на местната и национална власт, на институции и неправителствени организации.

Паметникът се издига в центъра на с. Овча могила. Върху подиум висок 36 см. е разположена композиция от три тела – едно централно с височина 4 м. и две странични с височина 2,7 м. Пилоните са изградени от стоманобетон, а върху тях са монтирани пана на военна тематика. В шестоъгълния обем на тялото има плоча с надпис „Вечна памет!“.

Новият паметник в с. Овча могила се посвещава на 24-ма опълченци от селото, чиито имена са известни и за тях има сведения, че са участвали в Руско-турската Освободителна война. След обявяването на войната заедно с Руската армия вдъхновени и с огромен патриотичен плам маршируват и българските опълченци. Главните руски сили се насочват към Свищов, където провеждат блестящ военен десант на р. Дунав. Градът е първият, който вдишва от дългоочакваната свобода и района около него е първата освободена територия. Руските военни и политически власти били радостни от патриотичния подем на българите от свищовския край и започнали да изграждат опълченски дружини. На призива се отзовават десетки младежи. От Овча могили опълченци стават 24-ма души. Селото се нарежда на второ място по брой на опълченците в Свищовско и на пето в България. Опълченците от седма до дванадесета дружина са изпълнявали преди всичко интендантски и караулни задължения. Тяхната роля във военните действия се доказва и от факта, че в съседното село Горна Студена се намира Главната квартира на руското командване, поради което околните села представляват временни стоянки на придвижващите се руски войски. През Овча могила преминават частите на Източния отряд и за продължително време се задържа 35-та пехотна дивизия. Селото се посещава и от самият цар Освободител. Всички тези исторически сведения затвърждават мястото и значението на борците от Овча могила за решаващия ход на освободителната война. 24-ма известни ни днес опълченци и още десетки чиито имена не знаем, участват и във военните действия на Шипка, безстрашно, с цената на собствения си живот и в името на Отечеството.

 


Ключови думи
паметник Овча могила
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати