Понеделник, 23 Яну 2023
            
Лясковец Спорт

Над 60 млади колоездачи се включиха в MTB School край Лясковец

  24.10.2022 14:04
Над 60 млади колоездачи се включиха в MTB School край Лясковец

62-ма млади колоездачи се включиха във велосъстезание, проведeно за втора година над Петропавловския манастир в Лясковец. Второто издание на MTB School бе организирано от Община Лясковец чрез Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и от Спортен клуб по ориентиране „Браун тим“.

Старт-финалът бе поляната, използвана за паркинг при големите събори край лясковския манастир „Св. св. Петър и Павел“, а трасето беше с 47 м положителна денивелация. В състезанието можеха да участват ученици от цялата страна от първи до дванадесети клас. Състезателите трябваше да изминат трасе с дължина 4,5 км.

След като състезанието бе официално открито от заместник-кмета на Общината инж. Росица Господинова, треньорите на домакинстващия клуб по ориентиране Калин Пенчев и Мариела Терзиева дадоха старта на надпреварата. Участниците се състезаваха за време, като единственото условие бе да имат каски.

Включилите се в надпреварата ученици бяха разпределени по възрастови групи момичета и момчета - 1-4 и 5-7 клас, които се състезаваха на една обиколка, а юношите и девойките от по-големите групи 8-9 и 10-12 клас трябваше скоростно да преминат две обиколки по трасето. Участващите колоездачи бяха ученици от град Лясковец – от двете училища СУ „Максим Райкович“ и НУ „Цани Гинчев“, а съседна Горна Оряховица бе представена от участници от шест училища. От Велико Търново състезаващите се бяха от най-много на брой училища - седем, имаше и трима колоездачи от павликенското СУ „Цанко Церковски“, както и представител на училище „Валери Петров“, град Плевен. Включилите се в надпреварата деца бяха възпитаници на общо 17 учебни заведения.

55 момчета и юноши и 7 момичета и девойки с велосипед и каска преминаха по маршрута в съботния ден. Най-много мераклии за първите места имаше в групата на средношколците – V-VII клас, където се надпреварваха 24 деца. На една обиколка първи в генералното класиране, както и в своята група е Денислав Кьорчев от горнооряховското ОУ „Ив. Вазов“, завършил с най-добър резултат 11 мин. 45 секунди. Мартин Велев и Галин Кирилов са на второ и трето място в надпреварата в най-многобройната група V-VII клас. С най-добри времена от момичетата са Яница и Елица Йорданови от СУ „Г. Измирлиев“ – съответно на първо и второ място.

На една обиколка се съревноваваха и най-малките състезатели от I-IV клас. Тук първенци при момчетата са Маноел Чокоев от лясковското СУ „М. Райкович“ с най-добро време от 15 минути и 15 секунди. Втори е също възпитаник на лясковската гимназия – Николай Илиев, а трети финишира Росен Хаджирачев от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, В. Търново. В групата на най-малките дами в тройката са три момичета от Г. Оряховица – Елица Петкова от СУ „Г. Измирлиев“ и Боряна Пенчева и Велизара Желязкова от ОУ „Ив. Вазов“. При юношите и девойките в големите групи първенец на две обиколки в група VIII-IX клас и първи в генералното е Петър Йорданов от ПГЛПИ „Ат. Буров“, Г. Оряховица с най-добро време 23 мин.47 секунди. Двама ломоносовци заеха втора и трета позиция на почетната стълбичка – това са Станислав Илиев и Стефан Тихов, а Карина Ибрямова от ПМГ „Васил Друмев“ отнесе наградата при девойките.

Състезателите в най-голямата група бяха най-малко, като бяха излъчени само първо и второ място при юношите и първо при девойките. Наградите са за Димитър Михайлов от СУ „М. Райкович“, преминал трасето за 24 минути и 18 секунди, а след него са Данчо Валентинов – също от лясковската гимназия и Ивелина Петрова от горнооряховската „Г. Измирлиев“ – отсрамила дамите с време 31 минути и 4 секунди.

Отборни купи за най-много участници в състезанието завоюва тимът на СУ „М. Райкович“ представлявано от десет състезатели. Със силно присъствие на колоездачи се записа тази година и търновското училище ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ – седмината негови представители също отнесоха купа. Третото място по брой включили се в съревнованието деца е за горнооряховското основно училище „Ив. Вазов“.

Останалите награди медали и тениски бяха за класиралите се на първо, второ и трето място в своите групи. Всички призьори бяха поздравени и наградени от заместник-кмета на Община Лясковец инж. Росица Господинова на специална церемония на финала. Наградите бяха осигурени от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.


Ключови думи
Браун тим
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати