Понеделник, 23 Яну 2023
            
Велико Търново Общество

Църквата „Св. Архангел Михаил” в кв. „Чолаковци“ посреща своята 150-та годишнина

  24.10.2022 10:49
Църквата „Св. Архангел Михаил” в кв. „Чолаковци“ посреща своята 150-та годишнина

На Архангеловден църквата „Св. Архангел Михаил” в кв. „Чолаковци“ във Велико Търново посреща своята 150-та годишнина. Храмът е осветен лично от първия български владика Иларион Макариополски.

Преди Освобождението в селцето Чолакова махала имало около 30 християнски къщи, хората били силно вярващи и искали да имат свой храм. През 1869-1870 година започнали строежа, но заради липса на разрешение е спрян. Миряните обаче не се отказали и се обърнали към търновския чорбаджия Стефан Карагьозоолу, който се ползвал с влияние пред пашата. Затова го помолили да се застъпи пред турската власт да разреши довършването на храма.

Не след дълго чорбаджията отишъл в Цариград и донесъл султанския ферман. Запретнали ръкави миряните и завършили църквата през 1871 г. От запазените документи става ясно, че ктитори основатели са Станю Стойков, Йордан Николов, Марин Кочов и Къню Тодоров, а майстори -строители Колю Кънев, Станю Стойков и Ангел Дончев - Чолака. Други местни жители също се включили с труда си - дядо Нико, дядо Колю Дерменджиев, дядо Колю Минев, дядо Калчо Станев, Къню Ников.

Инициативата е подкрепена от търновските граждани Христо Севрията и Сава Йоргов, които давали както парични суми, така и строителни материали. Вътрешната уредба и благоукрасата била извършена от благодетели. Станю Стойков изработил темплото – иконостаса, като е подготвена и дървената част на иконите, а тревненци зографи - образите на светците. Някогашният под на сградата е направен даром от майстора местен селянин Минчо Петрушев, а този в олтара, както и прозорците - от Петко Станев.

Храмът „Св. Архангел Михаил“ е осветен на Архангеловден (8 ноември) 1872 г. от първия български владика Иларион Макариополски в присъствието на местните селяни и граждани от Велико Търново.

Първият каноничен свещеник е Славчо Косев от селото, ръкоположен от Иларион Макариополски.

До смъртта си през 1951 г. в храма е служил руският имигрант отец Дамян Воронов, който преди това (1921-1294 г.) бил свещеник в храма „Св. Йоан Предтеча” в Церова Кория.

През 1957 г. по молба на председателя на църковното настоятелство са отпуснати пари за ремонт на източната част сградата, тъй като в олтара се появила цепнатина.

В по-нови дни през 2003-та със съдействието на местния кандидат за кмет от НДСВ Станислав Рашков и участието на местната младежка организация е изграден тротоар до входа на църквата.

През 2018 г. Сдружение „Фортуна“ Велико Търново с председател д-р Петя Илиева организира благотворителна акция за ремонт на покрива. По-късно чрез общинската и областната администрация Министерският съвет отпуска средства и дейностите приключват през есента на 2020-та. Година след това с дарения е ремонтиран и пропуканият таван. След реставрация, извършена от д-р Пламен Събев от регионалния исторически музей, отново в иконостаса е поставена повредената икона „Улавяне Христово”.

Настоятелството, председателствано от протойерей Илия Пенков, поде инициатива за цялостно пребоядисване на тавана на църквата в Чолаковци, но към момента е трудно осъществима заради липсата на средства за наем на скеле. Църквата е действаща и работи всяка неделя, както и по време на църковните празници.


Ключови думи
църква кв. Чолаковци
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати