Сряда, 28 Сеп 2022
            
Елена Общество

Дарители спасиха от разруха църквата в Мийковци

  20.10.2020 12:33
Дарители спасиха от разруха църквата в Мийковци

Преди 125 лета хората от село Мийковци издигнали църква – на високо и лично място, да я огрява слънцето, да блести отдалече. Построили я доброволно – за полза роду. С голям мерак работили местните майстори, с волски коли карали материалите, дялали и редили камък по камък…Станала църквата – за вяра и закрила на хората. Зографи от Търново и София я изписали, а иконостоса и иконите си закупили мийковчани.
193-ма родолюбиви люде са вписани в поименен списък на дарителите, запазен и до днес. В архива на никоя друга църква в Еленска духовна околия, които наброяват 32, не съществува толкова подробен и дълъг списък на дарители.
Скромен надпис на входа на храма свидетелства за годината – 1895-та и за строителя - майстор Никола /Коля/ Генчов. За патрон и покровител избрали Архангел Михаил, изобразен с меч в ръка, копие с бяла хоругва и кръст.
Имало е времена, когато Мийковци било пълно с хора, раждали се деца. Празници, сватби, кръщавки – все в църквата ставали. После дойде друго време, когато храмът затвори врати, селото започна да опустява, а църквата да се руши. Протече покривът, дъждът изми стенописите, а един ден силен вятър отнесе и дограмата, разказва кметският наместник на селото Евгения Кандева. За наша радост намериха се добри хора, които да помогнат с труд и пари, по примера на предците ни. По инициатива на Общината в Елена и със съдействието на църковното настоятелство при храма организирахме дарителска кампания, която започна преди шест години. Още тогава в училището за изучаване на английски език на Виолета Чушкова събраха дарение, благодарение на което се направиха неотложните ремонти. Любен Иванов, който вече не е между живите, бе постоянен дарител. Майстор Никола Ралчев и синът му Николай направиха с голяма отстъпка нова дограма на храма. Един способен млад човек – Иван Любчев, пипна покрива и дъждът спря да вали в църквата. Миналото лято, пак той, направи ремонт и на камбанарията. Материала за нея пък предостави безвъзмездно фирмата на Стоян Стоянов от Елена.
Кметският наместник благодари на хората, дарили и помогнали от сърце. За малцината местни, останали във високопланинското село, те са като белите лястовици – знак на надежда и вяра в доброто.
Днес църквата в Мийковци отново е отворена за сватби и кръщенета, вече има и свещеник, който извършва богослуженията и ритуалите – отец Георги от манастира в съседното село Буйновци. Наскоро Николета и Николай от Горна Оряховица избраха да кръстят в обновения храм малката си дъщеричка Вероника.

Сн. Община Елена


Ключови думи
църква Мийковци Буйновци
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати