Понеделник, 23 Яну 2023
            
Горна Оряховица Култура

Славея Семова издаде първата си книга

  24.10.2022 10:02
Славея Семова издаде първата си книга

Първата си книга издаде Славея Семова от Първомайци. Славея е възпитаник на СУ „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица, а талантливото й перо й е донесло редица награди. Сред най-ценните са Измрлиевската награда, връчвана от Гимназията. През 2020 г. Славея Семова бе удостоена с отличието „Будител на Община Горна Оряховица“.

Славея кандидатства по Програма  ДЕБЮТИ`21, модул „Литература“ на Национален фонд „Култура“, която подкрепя първите стъпки на български артисти до 35 годишна възраст. Програмата финансира разходи за подготовката, реализацията и разпространението на проекти от направление литература. Конкурсът се провежда в два кръга. Преминава се през много сериозна система на оценяване: на идеята за реализация и мотивацията, на спазването на техническите изисквания, на художествените качества на проекта, на потенциала, на съответствие с приоритетите на програмата.

Славея Семова бе одобрена за издаването на своя книга с разкази. Нарече я „Заради една мечта“. Издателство „Многоточие“ се включи професионално в създаването на завършен вид на книгата.

Тъй като Славея членува в Арт клуб „Гайтани“ в Първомайци, в Народно читалище „Иван Вазов-1893" в селото бе първото представяне на книгата. Присъстваха много литературни дейци, учители на Славея, приятели и хора, които винаги са я подкрепяли в творческите й начинания. Всички те за пореден път дадоха висока оценка за творчеството й.

Славея Семова е родена в Горна Оряховица. За нейните почти двадесет години четенето на книги и творческото писане са се превърнали в начин на живот. Участва в много литературни формати. Част от произведенията ѝ са класирани на призови места, публикувани са в сборници, списания, медии. През 2021 г. е стипендиант на Фондация „Шанс за децата и природата на България” за отлично представяне в сферата на литературата. Студентка е в Шуменския университет „Еп. Константин Преславски“, специалност „Българистика и медии“.

За книгата си Славея казва: „Целта на книгата „Заради една мечта“ е да докосне сърцата на читателите, да им помогне да разпознаят своята история между редовете, решенията на проблемите си. Тя ще ги отдели от действителността и ще предизвика мислите им по различни въпроси, свързани с познати и непознати чувства, необичайни гледни точки, обясними и необясними състояния на човешката психика, както и засягащи размерите на една мечта“.


Ключови думи
Славея Семова Заради една мечта
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати