Понеделник, 09 Яну 2023
            
Горна Оряховица Общество

Проект на Община Горна Оряховица засилва ролята на институциите в областта на правосъдието за деца

  10.10.2022 12:25
Проект на Община Горна Оряховица засилва ролята на институциите в областта на правосъдието за деца

По проекта „Засилване ролята на институциите на местно ниво в областта на правосъдието за деца“ работи Община Горна Оряховица. Проектът се изпълнява в партньорство със Сдружение „Алфа Клуб“. Основната му цел е да подкрепи въвеждането и развитието на ефективни интегрирани подходи, насочени към подобряване на статута и възможностите на децата в контакт със закона.

Казано на по-достъпен език, проектът цели да предпази колкото се може повече деца от проблеми със закона, както и самите те да не стават жертва или свидетел на престъпления. За целта ще бъдат разработени и внедрени специализирани услуги за подкрепа и осигуряване на среда за закрила на деца в риск, ще се повиши капацитетът на местните власти – на специалисти от общинската администрация и представители на партньора в областта на правосъдието за деца. Проектът допринася за увеличаване на достъпа и качеството на специализираните услуги, със специфичен фокус върху децата от ромската общност. Изпълнението на дейностите насърчава активното участие и сътрудничеството с местни институции и заинтересовани страни – Детска педагогическа стая, „Закрила на детето“, педагогически съветници в училищата, представители на ромски неформални организации и др.  

Работата по проекта ще е основно на терен и ще обхване цялата община Горна Оряховица, обясни днес ръководителят му Анелия Димитрова.

Проектът е на стойност 198 293 лв., предоставени изцяло безвъзмездно по програма „Правосъдие“ чрез Норвежкия финансов механизъм 2014-2021. Срокът му е 13 месеца, считано от 5 август 2022 г. Разработката е в съответствие със стандартите на Съвета на Европа и препоръките на неговите органи за мониторинг и определяне на стандарти в областта на правата на човека и върховенството на закона, както и с юриспруденцията на Европейския съд по правата на човека.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Община Горна Оряховица Анелия Димитрова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати