Понеделник, 26 Дек 2022
            
Избори 2 октомври 2022 Свищов

Лекари в Свищов: „Промяната“ постави под огромен риск бъдещето на малките болници

  26.09.2022 09:47
Лекари в Свищов: „Промяната“ постави под огромен риск бъдещето на малките болници

Огромна през последната година стана разликата между големите болници и по-малките лечебни заведения. Това заявиха лекари от Свищов пред проф. Костадин Ангелов – водач на листата на ГЕРБ-СДС и Станислава Стоянова – в коалицията тя е кандидат за народен представител от крайдунавския град. Последното правителство, което имаше отношение към проблемите в здравеопазването, стремеше се и полагаше системни усилия да ги решава, бе това на ГЕРБ, споделиха участниците в срещата.

Управителят на общинската болница „Д-р Димитър Павлович“ в Свищов д-р Илиян Венков припомни, че когато в България имаше нормално управление, предвидимост, диалог и отношение, тогава бе намиран изход дори от най-тежките ситуации. Той даде пример в Свищов - в тежката ковид-вълна през есента на 2020-а година болницата пред затваряне и фалит. След намесата и подкрепата на проф. Костадин Ангелов – тогава министър на здравеопазването, лечебницата бе стабилизирана, овладяна бе кризата с  недостига на персонал, а финансовите мерки помогнаха за стопяването на близо 600 000 лева дългове. След „промяната“ сметките за ток вече са по 50 000 лева на месец, а лекарите се чудят как ще се справят през зимния сезон. Те още нямат обяснение защо са спрени допълнителните възнаграждения за работа на първа линия, които ГЕРБ предвиждаше да останат трайно, при това – в двоен размер.

Всичко, което се случи в нашата система в последната година и половина е защото тя се управляваше от хора без реална представа къде се намират и какви ще са последствията. Потърпевши от всичко са лекарите, сестрите и санитарите, коментира проф. Костадин Ангелов. Той припомни, че в управленската програма на ГЕРБ са разчетени мерки и решения лекарската заплата може да се вдигне до 8400 лева, сестрите да получават 5600 лв., а санитарите - 2800 лв. И това не са празни обещания.

„Веднъж вече обещахме повишаване на доходите на медиците и го направихме, вкарвайки в заплатите на всички работещи в болници допълнителни 600 лв. за лекар, 360 лв. за сестра и 120 лв. за санитар. Извън това плащахме по 1000 лева месечно за медиците на първа линия. Пари, които още в първите дни от мандата на ПП бяха отнети от лекарите и сестрите. По-високите възнаграждения са и пътят за намаляване на доплащанията в болниците“, аргументира се проф. Ангелов.

Своите притеснения за Свищов и за кризите в страната споделиха и жители на крайдунавския град. Липсата на инвестиции заради управлението на страната през последната година трудно ще задържи младите хора, споделят местните. Станислава Стоянова коментира, че студентите се завръщат в Стопанската академия „Д. А. Ценов“. За да останат те в по-малките градове, ангажимент на ГЕРБ-СДС е изграждане на локални индустриални зони, включително и в Свищов.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!


Ключови думи
Станислава Стоянова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати