Четвъртък, 15 Дек 2022
            
Горна Оряховица Общество

Учебната година в Горнооряховско започна, успешна да е! (галерия)

  15.09.2022 11:51
Учебната година в Горнооряховско започна, успешна да е! (галерия)

Новата учебна година започна и в община Горна Оряховица. Учителите посрещнаха децата с пожелания да е здрава и успешна.

Кметът инж. Добромир Добрев откри учебната година в ОУ „Св. Паисий Хилендарски”. Близо 170 деца от квартал Гарата и Калтинец изпълниха с живот класните стаи в училището, изпратени от целите си семейства. Пожелавам ви здрава и успешна учебна година, обърна се директорът Авелин Драганчев към децата. Бъдете наши партньори и помагайте на учителите, за да успеят вашите деца, каза той на родителите.

На добър час, бъдете любознателни, търсещи и нека образованието ви помогне да сбъднете мечтите си, пожела и инж. Добрев. Той сподели първите часове в училище на най-малките – първокласниците и подготвителната група. Бъдете до своите деца, помагайте им, подкрепяйте училището, за да преодолеят малките ученици по-бързо стреса от новата среда, пожела кметът на родителите.

Инж. Добрев се ангажира и да реши основния проблем в момента на училището – липсата на автобус, който да извозва децата от Калтинец. Ще направя всичко възможно, за да сте спокойни за децата си, обеща той на родителите.

Безценен урок научиха още в първия ден от новата учебна година децата от ОУ „Иван Вазов“ в Горна Оряховица. Те посрещнаха с аплодисменти своите преподаватели и така показаха, че осъзнават важността на учителската професия, която създава всички останали професии.

За мен е чест да ви поздравя с днешния празник. Започващата учебна година е 66-та за нашето училище и 151-ва, откакто тук се осъществява образователно дело. Тук са образовани хиляди горнооряховчани.  Нашето училище е хубаво, а заедно – ученици, учители и родители, ще го направим още по-хубаво. Да си пожелаем годината да е здрава и присъствена, посрещна децата директорът на ОУ „Иван Вазов“ Иван Момъков.

Здрава да е годината от името на кмета инж. Добромир Добрев пожела й заместник-кметът Николай Георгиев.

После дойде ред на приятното задача Иван Момъков да връчи грамоти на възпитаници на ОУ „Иван Вазов“, заели призови места в различни национални надпревари. Цвета Иванова, Петър Минов, Кая Тодорова, Радост Минчева, Любомир Иванджиков получиха своите отличи с пожеланието постиженията – и техните, и на всички деца от ОУ „Иван Вазов“, да се множат. Грамота имаше и за Мартина Денева, която вече завърши Първо, но ще бъде поканена специално, за да си я получи.

Музика, стихове и танци изпълниха училищния двор минути преди да удари звънецът. Емоцията бе най-силна при първолаците и техните родители.

СУ „Георги Измирлиев“ стана още по-красиво с усмивките и щастието на учениците, родителите и приятелите на 15 септември.

Приемственост, здраве, толерантност и воля за знание са принципите, които отстояват Измирлиевци. Така ще бъде през новата учебна година! Директорът Криси Аврамова пожела всичко това плюс много желание за победи и хъс за успехи. Най-развълнувани бяха първокласниците и дванадесетокласниците, от чието име приветствени слова произнесе Надежда Стайкова.

Гости на училищното тържество бяха Даниел Костадинов - председател на Общински съвет Горна Оряховица, Кирил Кирилов и Ангел Колев - общински съветници, Росица Рачева - бивш заместник-директор на училището, бивши учители, приятели и партньори.

Менчето със здравец и медният звънец възвестиха началото на 2022-2023 учебна година. Да бъде здрава, успешна, присъствена, благодатна и щастлива за всички, пожелаха си в Гимназията.

И тази есен на 15.09. училищните врати на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Горна Оряховица се отвориха празнично, за да посрещнат своите ученици и учители. Точно в 9.00 часа под звуците на националния химн се издигна знамето на Република България.

Началото на новата учебна година винаги е съпътствано с вълнение и надежда за напредък. Безспорно най-развълнувани са тези, които за пръв път, през тази учебна година, прекрачват прага на училището - първокласниците. Тази година за първи път на чиновете седнаха 34 ученици в първи клас. Директорът на училището инж. Маргарита Атанасова би първия училищен звънец, като преди това пожела на всички ученици и учители много здраве, късмет и упоритост.

Успех на децата и техните преподаватели пожела и заместник-кметът Стефчо Алипиев.

Днес в Откриването на новата учебна година съвпада с отбелязване на 110 –та годишнина от откриването на това училище – най-голямото за времето си в разрастващото се село Поликраище.

Пръв издига официално идеята за построяване на сегашното училище тогавашният кмет Йордан Димитров Карамаринов. Заможен и много амбициозен, културно издигнат човек, възпитаник и бивш служител в Преображенския манастир, той пръв вижда голямата нужда от създаване на модерно и ново училище. Шест години се е проточило строителството на новата  сграда. Следващият кмет – даскал Стойчо Хаджидимитров Кушев, организира през 1909 г. изработване на плановете за сградата, успява да издейства държавни средства и през 1910 г. при тържествена обстановка организира освещаването  на първия камък от строителството на новото училище. Даскал Стойчо успява с авторитета си и упоритата си работа да убеди хората в Поликраище да участват с доброволен труд в това общоселско строителство. Следват няколко смени на кметовете на селото, но всички дават своя принос в осъществяване на благородната и родолюбива идея.

Най-после училището е завършено при кметуването на Ангел Трифонов Караилиев. През есента на 1912 г. той организира голямо тържество и в присъствието на ръководни лица от Горна Оряховица и Велико Търново, както и на селяни от околните села, става избирането на име на училището и неговото тържествено откриване. Това е било голямо културно събитие – открито е най-голямото селско училище в района и любопитните са много. Поликраище се сдобива с модерна за времето си, хигиенична сграда за обучение на децата от селото. За новата 1912/ 1913 г. в новата сграда се обучават само децата от първи до четвърти клас.

Днес ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ се оглася от щастливите гласове на 51 деца от първи до седми клас.

Ето моменти от тържествата в още училища в община Горна Оряховица.


Ключови думи
учебна година
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати