Вторник, 13 Дек 2022
            
Общество

Полицията с мерки за осигуряване на безопасна учебна година

  13.09.2022 09:38
Полицията с мерки за осигуряване на безопасна учебна година

В навечерието на първия учебен ден в Областната дирекция на МВР във Велико Търново традиционно са предприети мерки за осигуряване на спокойна и безопасна учебна година. Полицейската акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“  ще се проведе в периода септември – октомври 2022 г. И тази година съвместно със служители на РД „ПБЗН“ – В. Търново са извършени охранителни проверки на сградите на училищата и детски градини в областта. Проведени са работни срещи с ръководствата на охранителните фирми, извършващи охрана и пропускателен режим в учебните заведения. Служители от полицейските управления и Пътна полиция са извършили огледи на сигнализацията и пътната маркировка, уличното осветление и предпазните огради и пешеходните ограждения. Изпратени са сигнални писма до кметства и собственици на пътя за отстраняване на констатирани нередности. Планирани са специализирани полицейски операции в питейни и увеселителни заведения, с цел недопускане присъствието на малолетни  и непълнолетни в тях, както и продажбата на алкохол и тютюневи изделия на деца. Планиран е контрол на търговските обекти в близост до детски и учебни заведения за недопускане продажбата на забранени изделия. При необходимост ще се съставят предупредителни протоколи на нарушителите. 
Полицейските наряди ще имат за задача и да следят за продажбата на наркотични вещества в районите на училищата.
В първия учебен ден и по време на Седмицата за превенция на детската пътна безопасност при присъствено обучение и при спазване на противоепидемичните мерки ще проведат беседи с първокласниците и техните родители за рисковете при тежки пътни произшествия с участието на деца.Ще се акцентира върху опасните зони, пешеходни преходи и кръстовища. Служителите, подпомагащи пътното движение, ще регулират трафика на автомобили и пешеходци, с цел осигуряване на безопасното пресичане на децата и техните придружители.  
Продължават съвместните графици и за посещение и изнасяне на беседи в часовете на класа, в рамките на Националната програма „Работата на полицията в училище“.
През периода на предстоящата учебна година ще се осигури полицейско присъствие, с превантивен ефект преди и в края на учебните часове.
И тази година ще продължат изнасянето на 10-минутни беседи по пътна безопасност от служители на Пътна полиция.  

От началото на годината до 11 септември 2022 г. на територията на област Велико Търново са регистрирани общо 783 пътнотранспортни произшествия, от тях 174 тежки, с 15 загинали и 240 ранени граждани. През същия период на миналата година са регистрирани общо 755 пътни инцидента, от тях 146 тежки, със 177 ранени и 20 загинали граждани.
В периода 1 юни – 31 август 2022 г. в област Велико Търново са регистрирани 19 пътни инцидента с участието на деца, с 23-ма пострадали малчугани. От тях като водачи – 4, пешеходци – 6 и пътници – 13. Най-малкият участник е бил на 4 години и е пострадал като пешеходец. Всички пешеходци са били блъснати на пешеходни пътеки.
През същия период на миналата година в област Велико Търново са били регистрирани 13 пътни инциденти и са пострадали 14  деца в различните възрастови групи.От тях 4-ма пешеходци, 3-ма водачи и 7 пътници, като най-малкият от тях на 2 години./ сн. архив


Ключови думи
учебна година
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати