Понеделник, 21 Nov 2022
            
Други Лясковец

Община Лясковец и читалището в Джулюница подготвят XII фестивал „Пъстра трапеза“

  22.08.2022 11:38
Община Лясковец и читалището в Джулюница подготвят XII фестивал „Пъстра трапеза“

В най-голямото лясковско село отново ще има кулинарен фестивал. Събитието е на 27 август в централния парк на село Джулюница, като началото му е в 9:00 часа. Разнообразни ястия, уникални кулинарни творения по рецепти на чевръсти домакини, карвинг-изкуство, варене на лютеница и нашенска вкусна чорба ще могат да видят и да опитат посетителите на Дванадесетата национална кулинарна изложба „Пъстра трапеза на гости в село Джулюница“. В селото на най-прочутия на изток българин Котоошу отново гости и местни кулинари ще подредят красиви български трапези, а докато професионално жури опитва и оценява гозбите, фолклорни групи от региона и от гостуващи села и градове ще изпълняват звучни български песни. Ще се вият и народни хора, докато гост-изпълнителите дует Латинка Петрова и Младен Митков веселят посетителите на мащабното събитие.

Вкусният фестивал ще открият и закрият организаторите в лицето на кмета на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова, председателят на местното читалище „Пробуждане-1896” Екатерина Москова и главният журиращ кулинарните творения и създател на националната изложба „Пъстра трапеза“ шеф Пеньо Иванов. При откриването на фолклорната програма ще се включат и гостите от павелбанското село Габаре – състав „Мераклии“, които ще представят зрелищни кукерски игри. С песенни и танцови изпълнения ще участват и гостите от дряновското Ганчовец – фолклорна група „Ганчовски снахи“ и Клуб за народни хора „Ороигралец“, група „Романтика“ от еленското село „Палици“, кавалджията Димитър Йорданов, както и състави от лясковска община – Група за народни песни „Авлига“ - Козаревец, „Росна китка“ - Лясковец, младата певица Преслава Георгиева, както и танцьори от клуб „Палитра“, с. Джулюница.

В рамките на традиционния фестивал „Лясковец – пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство“ ще бъде показано и карвинг изкуство, ще се проведе и Празник на лютеницата. От няколко години конкурсът за избиране на най-вкусна домашна лютеница също се организира в селото на доматите – Джулюница, като в специален щанд ще се събират бурканчета с лютеница от тазгодишна реколта – кандидати за приза „Най-вкусна домашна лютеница за 2022 година”. Тази година ще бъде деветото издание на надпреварата, а победителят от предходното демонстрационно ще приготви лютеница по своята специална рецепта.

Честта да напали огъня и да сложи в тавата продуктите, се пада на кмета на село Козаревец Красимира Колева, която спечели осмото издание на конкурса. Докато жури опитва и търси най-добрите майстори кулинари и най-добрата лютеница, организаторите ще предоставят за изгладнялата публика казани с вкусни български ястия - боб яхния и рибена чорба по джулюнска рецепта. Ще бъде изядена и лютеницата от тавата на Колева.

Общо 12 щанда със специалитети, типични за родния край, ще се съревновават за наградите на журито в надпреварите за традиционно ястие, за най-оригинална и автентична рецепта, за вкус и визия, за най-вкусен десерт, за баш майстор кулинар, за етновизия на щанд, за цялостно представяне и много други.

Сред отборите, които тази година ще се съревновават, ще са и специалните гости от побратимения на Лясковец румънски град Виделе, кулинарни отбори на гостите от Ганчовец, от Горско Ново село, от Владислав, както и екипи на двата пенсионерски клуба от Лясковец, на пенсионерския клуб от Драгижево, сборен отбор от Козаревец, от мерданското читалище и три щанда на домакините от Джулюница – веганска кухня, дивечови гозби от ловно-рибарската дружинка и традиционна кухня от пенсионерския клуб в селото.

Ще има много награди както за кулинарния отбор с най-красив щанд, така и индивидуални отличия за кулинарите, приготвили ястия в различните категории. Журират шеф Пеньо - създател на фестивала, председателят на Асоциацията на карвингистите в България Божидар Димитров и Ваня Табакова – управител на Домашния социален патронаж в Лясковец. Технолозите Анушка Недева и Стела Петлянкова пък ще оценяват и изберат баш майстор на лютеница от реколта 2022 г.


Ключови думи
Пъстра трапеза Джулюница
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати