Събота, 19 Nov 2022
            
Велико Търново Култура

Още при откриването, локациите на фестивала „48 часа Варуша юг“ се изпълниха с публика

  20.08.2022 08:39
Още при откриването, локациите на фестивала „48 часа Варуша юг“ се изпълниха с публика

Пълна зала на Музея на архитектурата във Велико Търново аплодира откриването на първия фестивал „48 часа юг“, с което започна и двудневният маратон с над 53 събития в старата част на града.

След почти 20-годишно прекъсване сградата на музея е обживена с шест тематични изложби, а в следващите часове ще посрещне и няколко специализирани дискусии и лекции.

Радостта от силния интерес към първото издание на фестивала споделиха организаторите при откриването. „Фестивал „48 часа Варуша юг“ е общностна инициатива с цел да покажем, че Старият Търновград е не просто туристическо място за посещение, но е притегателен център за културни мероприятия и много забавление“, представи идеята Галин Попов от сдружение „ВТ Ивентс“, които са основният двигател зад общностния фестивал.

„Идеята за фестивала се получи много органично. Този процес го започнахме преди две години с инициативата „Отворен град“, чрез която поканихме хора от квартала да се включат в преосмислянето, обживяването на Старата част на Велико Търново. Така излязоха множество идеи, които вече са реализирани. Голяма част от хората правят събития за първи път и това за нас беше вълнуващо, защото в този процес ние трябваше да го подкрепим и насърчим, за да реализират мечтите си за квартала и те вече са факт“, разказа Галин Попов. Той призна, че събитията в програмата се увеличават с всеки час, защото постоянно артисти заявяват свои събития за включване в часовете на фестивала.

„Това наистина е едно радостно събитие. Изключително събитие, което досега не се е случвало в нашия град и то е първа стъпка към нещо много добро. Това е начинът, по който трябва да се действа. Трябва всички заедно да правим все по-добри неща. Да се хванем и да ги направим. Един велик човек беше казал наскоро, че Бог ни е дал този прекрасен „декор“, а от нас зависи какъв спектакъл ще изиграем на него“, обърна се към присъстващите заместник-кметът на община Велико Търново Нейко Генчев. Той сравни случващото се в квартал „Варуша юг“ с други общностни модели в Европа и посочи, че в Лондон различните райони се надпреварват за най-добро културно събитие. „Този модел на активиране на местната общност е доказал своята ефективност. Утре ни очаква пълен фестивален ден. Градът ще е пълен с талантливи хора, благодарение на организаторите“, потвърди зам.-кметът.

„Целият този фестивал се случва заради всички хора, които си направиха събитията и логистиката. Заради подкрепата на Община Велико Търново, която за първи път от 10 години, откакто правим събития в града, е толкова пълна и истинска. Благодарим на всички наши партньори, спонсори, заведенията и хотелите, които ни помагат“, посочи Галин Попов.

Още от първите часове на фестивала започнаха и арт-проявите от програмата. На площада пред Царевец се образуваха опашки от желаещи да „влязат“ в триизмерната картина на трите художнички от GIArt – Невена Лефтерова, Евгения Лефтерова и Нина Ковачева. При бента на река Янтра продължава усилената работа по изрисуването на вътрешното пространство със стенопис, дело на Ганчо Ганчев – Гана, заедно с Илиан Ненов и Симеон Желев.

Плажът на р. Янтра беше оживен с ритмите на DJ Djobry, а за доброто настроение допринесоха и басейнът и плажните мебели, дарение от „Авточойс“.

В Старата част на града се развива и интерактивната игра „Вратите на Варуша юг“, при която участниците трябва да познаят и намерят 10 от емблематичните врати в квартала.

Първият ден на фестивала продължава с официалното откриване на Клуба на културните дейци след мащабния ремонт там. В новия дом на ТАМ от 20:30 ч. зад диджейския пулт застава Emil Doesn't Drive, който е всъщност един от архитектите, създатели на интериорния дизайн на пространството.

На сцена „Хипстър“ ще са Party Animals Bulgaria (P.A.B.), а Buckshot ще зареди с настроение публиката на терасата на „Tequila Bar Funky Monkey“.

Вечерта продължава от 23:00 ч. в Melon Live Music Club с концерт на холандската пънк-група Magnetic Spacemen.

Интерактивна  карта в Гугъл Мапс показва разположението на всички локации, а посетителите могат чрез нея да намерят и най-краткия маршрут между отделните сцени - https://goo.gl/maps/6JPk8vnCtasmJ88dA

Пълната програма на фестивала можете да намерите тук: https://www.facebook.com/varushasouth/posts/pfbid0KXjWpCkBLJXzLiJjEKq1pYfNCGnwnz4sqEetFMrUv4B2vuRmyPRLCx2QQMyg9hVql

Фестивалът „48 часа Варуша юг“ е финансиран от програма „Изкуство и култура“ на Община Велико Търново, в партньорство със Съюз на българските архитекти, Национален фонд „Култура“ и програма „Еразъм “Еразъм+“. Нашите спонсори: „Авточойс“, официален представител на „Фолксваген“ за Централна България,  водка „Absolut“, печатница „Сира“, Общинско кабелно радио.

С подкрепа за организирането на фестивала се включиха и „Zavera Craft Beer Shop“, „Samurai Specialty Coffeeshop“, „EGO Pizza & Grill“, „Хан Хаджи Николи“ и „Pinko Lounge Bar & Cafe“, както и местата за настаняване: хотел „Meridian Bolyarski“, „Rooster Hostel - Veliko Tarnovo“, „Honey I'm Home Apartments“ и стаите за гости над Снек-бар "Малкия Интер".

 


Ключови думи
фестивал Варуша Юг
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати