Събота, 12 Nov 2022
            
Велико Търново Култура

Три дни Велико Търново ще бъде фестивал, 53 събития предлага първото издание на „48 часа Варуша юг”

  13.08.2022 10:11
Три дни Велико Търново ще бъде фестивал, 53 събития предлага първото издание на „48 часа Варуша юг”

От 19 до 21 август Велико Търново е арена на най-мащабният и първи по рода си фестивал „48 часа ВАРУША ЮГ“, организиран от обществото за култура ТАМ и съфинансиран от общинската програма „Изкуство и култура“. В продължение на 48 часа Старо Търново ще бъде фестивал, а гостите му могат да станат и участници, включвайки се в събитията и предлагайки свои идеи.

53 са събитията в трите дни на големия фестивал, а основните сцени са 5. Първата е сцената с глухарчетата на ул. „Ст. Стамболов“ 23 (пред Старата поща), а останалите са пред Административния съд, културното пространство пред бар „Хипстър“ на Самоводската чаршия, Музеят на архитектурата на ул. „Иван Вазов“ 35, със съдействието на Съюза на българските архитекти и на плажа на Янтра на ул. „Крайбрежна“, който в последните няколко месеца коренно е променен и облагороден с участието на „Търново рънс“ и местните хора. Локациите са 22, включително ателиета, малки галерии, музикални клубове, площада пред Царевец. Програмата вече е уточнена по дни, места и часове.

Откриването на фестивала е на 19 август, петък, от 16 часа на плажа на Янтра, но събитията започват още по обяд.

От 12 часа момичетата от GIART ще рисуват на площада пред Царевец 3D картина, а в същото време на бента ще има рисуване на живо край реката с Гана и Glow. На плажа на Янтра е и пътуващата изложба „Дишай разумно“.

В 18 часа в Музея на архитектурата ще се открият 6 изложби. Една от тях е със снимки от фестивала „Карантината“, които разказват как това събитие е спомогнало да се запази рибарското селище в Аспарухово и по този начин е спасена и архитектурата. Ще гостува с изложбата „Въпрос на време“ NoPoint Atelier – габровско ателие за ситопечат, участници в програмата на проекта „Шести участък“. Много интересна е и изложбата „Спомени от Варуша юг“ на Милена Симеонова – издател и илюстратор. Тя е поканила 10 души от квартал „Варуша – юг“, които съвместно с РБ „П. Р. Славейков“ са подбрали стари вестници със статии за него и са изработили 10 книги, разказващи истории от Стария град. Инициативата продължава в събота от 9,30 часа в ТАМ с Работилница за зийн на същата тема. Идеята е в края да има библиотека с 30 малки книжки с истории на хората от квартала. Библиотеката ще е пътуваща и в други градове и така ще популяризира търновският квартал. Пак от 18 часа в Музея на архитектурата може да се види гостуващата изложба „Изкуство на обществения форум“, представена и организирана от Съюза на българските архитекти. С този начален час на ул. „Максим Райкович“ 4 е се открива и Украински артдвор. Група украински художници, които живеят във Велико Търново, са наели къща на този адрес и ще подредят изложба с техни и на свои сънародници творби. И още в Музея на архитектурата – прожекция на късометражни филми и интерактивна архитектурна игра „Вратите на квартала“.

Вечерта от 20,30 до 23 часа е посветена на музиката. Купона пред бар „Хипстър“ водят местните Party Animals Bulgaria (P.A.B.). В ТАМ гостува диджеят Emil Doesn’t Drive – Емил Ангелов, който е и архитект, възстановил Клуба на културните дейци. В 23 часа клуб „Мелон“ организира концерт на пънк бандата от Холандия Magnetic Spacemen. В клуба е и мястото, където тези, на които до 23 часа не им е стигнало да се натанцуват, могат да продължат цяла нощ.

Проявите през втория ден започват сутринта в 8 часа с танцова медитация на плажа на р. Янтра с великотърновеца Даниел Денев, който два пъти е печелил виетнамската версия на риалити шоуто „Танцувай със звездите“. В 10 ч. на реката започва работилница по цианотипия, водена от Илза Христова, а след това събитията се преместват в Музея на архитектурата, където от 11 часа започват архитектурни лекции. Първата е на арх. Радомир Данков, от Велико Търново, и е със заглавие „Крепост в каньона на Янтра – урбанистичен разказ за историята на Търновград“. Следва лекцията „Баня – музей – руина: наследството на османските бани“ на арх. Слава Славова от 14 часа. Докато вървят лекциите, на Самоводската чаршия от 11 часа ще заработи базарът за грамофонни плочи за меломаните, през това време диджеят Николай Колев от Велико Търново ще пуска музика.

Музикалната програма продължава и на плажа с предимно местни артисти. От 13 часа първата изпълнителка е Полин Чакалова. Тя е на 20 години, свири и на китара, и на пиано и това ще й бъде първата изява пред публика. Амбициозният план на ТАМ е да закарат на плажа и пиано, в момента уговарят логистиката, за да има истински концерт на къщичката. Следващите музиканти са Братя Гръм – Калоян Паунов и Никола Миланов, които също свирят на китара. Ще свири и рок музикантът и китарист Raymond Steers, който е американец, но от 10-ина години живее в България. Другият нов търновец е рапърът Anjay – германец, гост-преподавател в специалност „Германистика“ във ВТУ вече пета година. Той ще рапира на български и на немски, пак край реката.

От 9,30 ч на пл. „Съединение“ (пред конака) ще има архитектурна работилница „Измечтай Варуша“. Няколко млади майки архитектки ще направят детски град от кашони с помощта на деца и родители. Той ще остане през фестивалните дни. А от 18 часа, пак там, ще има друга детска работилница „Игротека на Конака“. Също от 18 часа фризьорският салон „Щастливите ножици“ (срещу грандхотел „Янтра“) ще организира изнесено студио, в което ще се правят безплатно ретро прически в стил суинг. Фризьорът си има и банда, която ще свири за музикален фон.

От 20 часа започват музикалните събития за втория ден на големите сцени – пред бар „Хипстър“ ще свири 7-членната фънк банда Funkilicious, на сцената на „Пиколо“ Калоян Паунов ще има самостоятелен концерт, на сцената с глухарчетата е „Рок чалъм банд“ – местни музиканти, които стопанисват музикалния магазин на халите. След тях на същото място от 20,30 ч. ще свири групата Les Animaux Sauvages. От 21 часа пред Административния съд ще свири джаз триото Via Mavis, българските музиканти идват от консерваторията в Ротердам. След като приключат изпълненията на групите, навсякъде програмата продължава с диджеи. Един от тях, на сцената с глухарчетата, е Moss Farai – диджей на най-престижния румънски клуб в Букурещ – „Контрол“, и част от бандата „Дискосигарета“, канени на всички големи фестивали в северната ни съседка. Така че на „48 часа ВАРУША ЮГ“ международното участие е наистина впечатляващо. В 22 часа пред Административния съд, или сцена „Пиколо“ ще свири Homeboy Yaki. Нощната програма се премества отново в клуб „Мелон“ с парти от 23 ч. на Anna и Mr. Vanderlay.

В събота също има редица изложби в различни галерии, които започват в 18 часа.

В последния ден, неделя, началото на програмата е в 8 ч. на плажа, с медитация. От 10 ч. в ТАМ и пространството около него ще има базар. А в същия час в Музея на архитектурата ще се проведе едно от най-важните събития по време на фестивала – дискусия и дебат на тема „Инструменти за квартално обновяване“. В нея граждани и представители на институциите, млади урбанисти и архитекти ще обсъждат как може старата част да бъде възродена. Водещ на дискусията ще бъде арх. Любо Георгиев, който беше главен проектант на София.

Целият мащабен фестивал завършва със сготвянето и изяждането на голяма паеля с диаметър 3,5 метра в „Малкия Интер“.

Движението няма да бъде спирано и през трите дни на фестивала, а в само в събота вечер, 20 август. От 20 до 23 часа ще бъде затворен за преминаване на моторни превозни средства участъкът от Паметника на обесените до Царевец, включително и площадът.

 


Ключови думи
Варуша Юг фестивал
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати