Сряда, 09 Nov 2022
            
Велико Търново Общество

ДАИ да отдели по-голям ресурс за Великотърновска област поиска областният управител инж. Георги Гугучков

  10.08.2022 17:00
ДАИ да отдели по-голям ресурс за Великотърновска област поиска областният управител инж. Георги Гугучков

Държавната автомобилна инспекция, която отговаря за четири области, да отдели повече ресурс за региона, поиска областният управител инж. Георги Гугучков. Той свика заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата, на която присъстваха представители на институции и на общините от областта.

Инж. Гугучков постави остро проблема за контрола и превенцията по пътищата, и препоръча местната власт да работи в тясно партньорство с Областно пътно управление и Районните полицейски управления. Той получи уверение, че предстоят съвместни действия между ДАИ и ОДМВР.

 По думите му в цялата система на пътната безопасност към момента има една брънка, която работи отлично, но това за съжаление е след като стане инцидент. Инж. Гугучков алармира представителя на ДАИ, че в областта масово шофьорите на автобуси изкарват по 12-сет часови смени. Той бе категоричен, че в по-големите градове като Велико Търново и Горна Оряховица е пълно с нарушители, които се считат за недосегаеми. 

В тази връзка областният управител се обяви за по-адекватни действия от страна на институциите. По думите му в момента голяма част от полицаите са командировани по Черноморието и границите, но това не бива да пречи на ефективността на работата. Освен това инж. Гугучков апелира навсякъде пред учебните заведения инфраструктурата, маркировките и пешеходните пътеки да бъдат приведени в съответствие с оглед приближаващото начало на учебната година.

По повод тежкия пътен инцидент край село Куцина, областният управител коментира, че на този етап движението на тежкотоварни автомобили не може да бъде изместено затова апелът му бе до края на месеца да се набележат мерки за пътна безопасност в урбанизираните територии.

629 са регистрираните ПТП от началото на годината до края на месец юли, което е с 35 повече от същия период на 2021 г. отчете началник-отдел „Охранителна полиция“  комисар Стефан Николов. От тях 139 са тежки с 10 загинали и 182 ранени лица. Основните причини за инцидентите са: неправилни маневри, при които са загинали 7 души, отнемане на предимство с двама загинали, несъобразена скорост с 1 загинал и неспазване на дистанцията със 17 ранени лица.

От началото на годината в населените места са настъпили 76 тежки ПТП, а извън тях – 63. В градовете на областта са се случили 58 тежки ПТП с 2 загинали и 69 ранени. В населените места в условия на дневна светлина са настъпили 64 тежки катастрофи, при които са загинали 2 души и са ранени 79 участника в движението по пътищата. В условията на изкуствено осветление са настъпили 8 тежки ПТП, при които има 1 загинал и 9 ранени, в условията на тъмнина са се случили 3 произшествия, при които ранените са 4, а в условията на сумрак – едно тежко ПТП с един ранен.

Директорът на Областно пътно управление инж. Венцислав Ангелов коментира взетите мерки за обезопасяване движението на територията на с. Поликраище. По думите му предстои АПИ да одобри подновяване на надлъжна и напречна хоризонтална пътна маркировка по път I-5. Монтирани са пътни знаци А13 за наличието на изкуствени неравности по платното за движение и Д17 на пешеходната пътека при местното училище. Изготвено е и изпратено за одобрение задание за израждане на 4 броя изкуствени неравности и 1 бр. повдигната пешеходна пътека върху платното за движение. Освен това Областно пътно управление е изпълнило студено фрезоване на асфалтовата настилка и машинно полагане на плътна асфалтова смес тип В1 / с набита фракция/.

Инж. Ангелов увери още, че голяма част от исканията на общините за пътната маркировка и ограничителните системи са одобрени. Възложените на „Пътни строежи“ Велико Търново текущи ремонти са изпълнени на 70% на стойност около 13 млн. лв.

 


Ключови думи
областен управител ДАИ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати