Вторник, 28 Дек 2021
            
Велико Търново Общество

Областната администрация ще обяви октомври за Месец за пътна безопасност

  14.09.2021 14:28
Областната администрация ще обяви октомври за Месец за пътна безопасност

Областният управител Георги Гугучков и заместник областният управител Станислав Николов откриха заседанието на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата. Георги Гугучков акцентира върху предстоящото откриване на учебната година и осигуряването на безопасно предвижване на учениците около училищата и за повишено внимание на водачите на МПС при наближаване на пешеходни пътеки в района на училищата.

Заместник областният управител Станислав Николов припомни, че за поредна година Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира кампания, целяща да намали до нула поне за един ден броя на загиналите при пътнотранспортни произшествия, който за европейския континент е 70 човешки живота на ден. През 2021 г. кампанията се провежда като Дни на безопасността на пътя в периода 16 - 22 септември 2021 г., когато по традиция е и Европейската седмица на мобилността. За да подкрепи тази инициатива Областна администрация – Велико Търново ще обяви месец октомври за - Месец за пътна безопасност. Заместник областният управител допълни, че призовава всички участници в движението по пътищата да помислят дори само за няколко минути за рисковете с които се сблъскват, за рисковете, на които може да изложат останалите участници и за това как самите те могат да допринесат за намаляването им.

От ОДМВР – Велико Търново ще подкрепят инициативата на Областна администрация – Велико Търново. От там докладваха, че за първия учебен ден са предприети необходимите мерки за осигуряване на спокойна и безопасна учебна година. Традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“ ще се проведе в периода септември – октомври 2021 г. Времето от 16 до 22 септември е обявено за Седмица на детската пътна безопасност под надслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“, а 21 септември ще бъде Ден за превенция.

От ОДМВР докладваха, че са извършени охранителни проверки на сградите на 60 училищата и 35 детски градини. Проведени са работни срещи с ръководствата на 7 охранителните фирми, извършващи охрана и пропускателен режим в учебните заведения. Служители от полицейските управления и Пътна полиция са извършили огледи на сигнализацията и пътната маркировка, уличното осветление и предпазните огради и пешеходните ограждения. Изпратени са 14 сигнални писма до кметства и 17 до собственици на пътя за отстраняване на констатирани нередности.

 


Ключови думи
областен управител пътна безопасност Георги Гугучков
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати