Четвъртък, 11 Авг 2022
            
Велико Търново Политика

Областният управител свика консултации за РИК в IV МИР на 6 август

  03.08.2022 19:24
Областният управител свика консултации за РИК в IV МИР на 6 август

Консултациите за състава на РИК ще се проведат в събота, 6 август, от 10.00 ч. в Гербовата зала на Областна администрация.

Консултациите за определяне състава на Районната избирателна комисия ще се проведат на 6 август, събота от 10.00 ч. в Гербовата зала на Областна администрация във Велико Търново. Това съобщи заместник областният управител Огнян Стоянов във връзка с насрочените от Президента на Република България избори за народни представители на 2-ри октомври 2022 г.

Съгласно чл. 61, ал.4, т.1 от Изборния кодекс общият брой на членовете на РИК Велико Търново е 13 души, в това число председател, двама заместник председатели и секретар. При назначаването им се запазва съотношението между парламентарно представените партии и коалиции в 47-то Народно събрание съобразно броя на народните представители от всяка парламентарна група към 01.08.2022 г., като се използва методът на най-големия остатък, но не по-малко от един член от всяка парламентарно представена партия или коалиция.

В консултациите могат да участват и други партии и коалиции, които не са парламентарно представени. Тези партии и коалиции имат право да правят предложения за членове на РИК само в условията на чл. 61, ал. 7 от Изборния кодекс.

Ако партиите не се споразумеят състава на РИК ще бъде определен от Централната избирателна комисия.

Повече подробности са публикувани на сайта на Областна администрация Велико Търново www.vt.govervment.bg

 


Ключови думи
избори областен управител консултации
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати