Понеделник, 31 Oct 2022
            
Общество Свищов

Съвместна инвестиция за близо 600 000 лева ще реализират Община Свищов и ВиК „Йовковци“

  01.08.2022 20:28
Съвместна инвестиция за близо 600 000 лева ще реализират Община Свищов и ВиК „Йовковци“

Инвестиция в размер на 600 хиляди лева ще реализират Община Свищов и ВиК „Йовковци“ – Велико Търново за изграждането на водопровод с дължина 2,4 км в свищовското село Българско Сливово. 350 хиляди лева от средствата се предоставят от актуализацията на държавния бюджет към общините.

От няколко години проблемът с водоснабдяването в част от населените места в община Свищов се задълбочава все по-сериозно и оказва негативно влияние върху живота на жителите. Най-критично е положението в с. Совата и с. Българско Сливово, което наложи да се проведат редица срещи на кмета на община Свищов д-р Генчо Генчев с Областния управител Людмила Илиева и управителя на „ВиК Йовковци“ – Велико Търново инж Димитър Владов. На проведените срещи бе направен обстоен анализ на състоянието на водоснабдяването и представен от община Свищов технически инвестиционен проект на участък от хранителния водопровод минаващ и през с. Българско Сливово, с приблизителна дължина 2,4 км и количествено стойностна сметка в размер на 586 хил. лв. На една от последните срещи с управителя на „ВиК Йовковци“ – Велико Търново, на която бе представена цялата подробна информация, се постигнаха договорености между двете страни за започването на аварийни ремонтни дейности в критичния участък, тъй като анализите на ВиК дружеството показват, че 80% от загубите на вода идват точно от там.

Дейностите по подмяната на водопровода се очаква да стартират на 10 август. През тази седмица се прави организация от страна на дружеството за осигуряване на необходимите материали и доставка, като се очаква до края на месеца участъкът да бъде подменен изцяло и животът на близо 1000 жители на селото да бъде значително облекчен с нормално водоподаване.

През последните няколко години Община Свищов полага активни усилия и няма да спре да търси възможности да осигури нормални условия за живот на своите граждани. Ще продължи да изготвя инвестиционни проекти и да търси източници на финансиране за населените места, където амортизиралата водопреносна мрежа е в крайно критично състояние и подмяната ѝ не търпи повече отлагане.

 


Ключови думи
Свищов ВиК
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати