Сряда, 19 Oct 2022
            
Велико Търново Общество

Избрани са изпълнителите за проектиране и строителство на първите 76 км от АМ „Русе - Велико Търново“

  20.07.2022 08:48
Избрани са изпълнителите за проектиране и строителство на първите 76 км от АМ „Русе - Велико Търново“

Избрани са изпълнителите в обществената поръчка за проектиране и строителство на първите 75,6 км от автомагистралата „Русе - Велико Търново“.

За проектирането и изграждането на участъка от Русе до Бяла (малко над 40 км) е класирано на първо място ДЗЗД „ХЕМУС-16320“. В обединението партньори са „Инфра Експерт“ АД, „Автомагистрали – Черно море“ АД, „Пътинженерингстрой-Т“ ЕАД и „Трансконсулт-22“ ЕООД.

На първо място за втората обособена позиция – за проектирането и изграждането на обходния път на град Бяла, е класирано ДЗЗД „АМ РУСЕ ТЪРНОВО“. Партньори в обединението са „Европейски пътища“ АД, „Грома Холд“ ЕООД, „Водно строителство – Благоевград“ АД, „Автомагистрали Хемус“ АД и „Пътпроект 2000“ ООД.

Обществената поръчка за проектиране и строителство на близо 76 км от автомагистралата „Русе- Велико Търново“ е обявена през декември 2020 г. За отпушване на стратегическия инфраструктурен проект през последните седмици работи усилено зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Ивайло Стайков, който тази седмица замества вицепремиера в оставка Гроздан Караджов заради отпуска. След координация между Министерски съвет, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Министерство на околната среда и водите, е взето решение, че докато тече проектирането на магистралата ще бъдат разрешени и екологичните въпроси около строителството й, за да може да се пристъпи към реализацията на проекта.

В момента тече 10-дневният срок за обжалване на решението за определяне на изпълнител на обществената поръчка.

Междувременно Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществената поръчка за определяне на изпълнители на строителния надзор при изграждането на първите 75,6 км от автомагистралата „Русе - Велико Търново“. Тръжната процедура е в две обособени позиции. В първата е осъществяването на строителен надзор при строителството на участъка от Русе до Бяла, а във втората – при изграждането на обходния път на град Бяла. Прогнозната стойност на поръчката е 24 568 500 лв. без ДДС. Срокът за подаване на офертите е до 15 август 2022 г.

Проектното трасе на автомагистралата е общо 132,84 км и е разделено на три участъка: Русе - Бяла, обход на град Бяла и Бяла - Велико Търново. АПИ е предложила на Управляващия орган на ОПТТИ проектът за изграждане на АМ „Русе - Велико Търново“ да бъде включен за финансиране от бъдещата програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г.

Автомагистралата ще започва на 3 км източно от Дунав мост при гр. Русе, при пътния възел с път II-21 Русе - Силистра, и ще достига до град Дебелец, където трафикът ще се разделя в посока Прохода на Републиката и прохода Шипка. Обществената поръчка се обявява въз основа на изработен и одобрен идеен проект, според който проектният габарит на автомагистралното трасе е Г27, с две активни и една аварийна лента за движение в посока, средна разделителна ивица и банкети. Предвидени са необходимите пътни възли и връзки, за да може хората от отделните населени места да имат бърз и удобен достъп до трасето на аутобана. На цялото трасе от 132,84 км се предвижда изграждането на редица големи съоръжения - 22 моста и виадукта, с обща дължина близо 15 км и 3 тунела по лявото платно и 2 по дясното в участъка Бяла - Велико Търново. Връзката на републиканските и част от общинските пътища ще се осъществява чрез 18 пътни възела. Достъпът до земеделските земи ще е чрез 12 селскостопански надлеза и 9 селскостопански подлеза. Ще се изградят и 8 площадки за отдих, разположени двустранно на трасето. След изработване на техническите проекти за трите участъка ще бъде прецизирано местоположението, броя, вида и дължината на големите съоръжения.

Строителните работи ще започнат от участъците с най-интензивно движение, каквото е трасето Русе - Бяла. В момента първокласният път е един от най-натоварените и с висока концентрация на тежки пътни инциденти. С изграждането на магистралата броят на катастрофите по направлението ще намалее, тъй като движението ще бъде разделено в две отделни пътни платна, а транзитният трафик ще бъде изведен от населените места.

Изграждането на автомагистралата „Русе - Велико Търново“ е сред приоритетните обекти, тъй като направлението осигурява връзка между държавите oт Североизточна Европа през Румъния и България с Гърция и Турция, както и между Балтийско и Средиземно море. С построяването й ще се подобри транспортното обслужване на международния и вътрешния трафик, ще се повиши безопасността на движението и транзитният трафик ще бъде изведен извън населените места. АМ „Русе - Велико Търново“ ще бъде основната връзка, свързваща моста над река Дунав при Русе с гр. Велико Търново, с път I-4 Коритна – Севлиево – Велико Търново – п. в „Белокопитово“ на АМ „Хемус“, с път I-3 Гара Бяла – Плевен - Коритна - Ботевград и бъдещия участък от АМ „Хемус“ край Велико Търново.

Информация Агенция Пътна инфраструктура

 


Ключови думи
АПИ магистрала Русе - Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати