Понеделник, 17 Oct 2022
            
Горна Оряховица Икономика

Оживлението между две кризи изостри проблема с недостига на работна ръка, особено трудно е за шивашката индустрия

  16.07.2022 10:47
Оживлението между две кризи изостри проблема с недостига на работна ръка, особено трудно е за шивашката индустрия

След две години ограничения и свиване на потреблението, през това лято хората се чувстват малко по-свободни и по-смело планират почивки и нови покупки на стоки, които не са от първа необходимост. Това доведе до раздвижване и оживление в бизнес средите от една страна, но пък, от друга, изостри още повече един стар проблем – недостига на работна ръка.

Повишава се търсенето на стоки и услуги, определено. При нас също има обнадеждаваща динамика, въпреки че след ковид кризата навлизаме в икономическа криза. Появиха се нови клиенти. Имаме нови дългосрочни договори с партньори от Австрия и Италия, за които разработваме самостоятелна линия и съответно ще ни трябват повече хора. Но трудно намираме работници – и то не само квалифицирани шивачки, но и служители за подпомагащите дейности, коментира шефката на „Феми” ЕООД Милена Тончева.

Фирмата работи под пара за новата си колекция от бански костюми, която ще представи пред търговците на едро наесен. Заедно с това се разработват нови проекти, които изискват ангажирането на повече хора. Но кризата с работниците, която касае всъщност всички браншове, е особено тежка в шивашката индустрия.

В региона на Горна Оряховица развиват своя бизнес четири-пет утвърдени шивашки предприятия. Очаква се появата или по-скоро завръщането на още едно. За всички последните две години бяха трудни, но изтичането на кадри от шивашката индустрия започна много по-рано. Професията не е престижна и младите хора я избягват. Дори не става дума за търсене на по-високо заплащане. По-скоро хората търсят нещо по-леко и неангажиращо.

Средната възраст в повечето шивашки фирми в България е над 50 г. Младите все по-рядко застават зад шевните машини. А това е много сериозен проблем за развитието на нашия бизнес, коментира Тончева. Всъщност „Феми” е сред фирмите, които имат сравнително млад екип. И въпреки това непрекъснато се търсят още хора, които да запълнят нуждите от кадри за новите производства. А намирането им става все по-трудно.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
шивачки Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати