Вторник, 18 Oct 2022
            
Общество

Омбудсманът сезира двама министри: Във Велико Търново плащат такса пречистване без колектор, отпадните води се изливат в р. Янтра

  15.07.2022 14:04
Омбудсманът сезира двама министри: Във Велико Търново плащат такса пречистване без колектор, отпадните води се изливат в р. Янтра

Омбудсманът Диана Ковачева сигнализира министъра на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов, че отпадните води на част от сградите в гр. Велико Търново не се пречистват от Пречиствателната станция за отпадни води (ПСОВ) там. Въпреки това, по партидите на тези обекти от 2007 г. се начисляват и суми за услугата „пречистване на отпадъчни води“.

За този проблем омбудсманът беше сезирана от граждани по време на изнесената й приемна във Велико Търново, които потърсиха съдействието й за решаването на казуса.

Хората алармираха, че след извършени проучвания, както и по данни от местната администрация, отпадните води от домакинства, училища, детски градини и фирми, попадащи в южната част на кв. Зона „В“, южната част на кв. „Бузлуджа“, кв. „Чолаковци“, западната част на „Западна промишлена зона“, промишлена зона „Дълга лъка“ и част от Стария град не се пречистват, а директно се заустват в р. Янтра.

„Видно и от сайта на ВиК Йовковци, ПСОВ обслужва около 60% от населението на града“, пише омбудсманът и настоява за незабавна проверка по случая.

Проф. Ковачева е категорична, че така, от една страна се нарушават правата на гражданите като заплащат за услуга, която реално не получават, а от друга, че заустването на отпадъчните води в р. Янтра може да доведе до влошаване състоянието на водния обект, което е нарушение на целите на опазване на околната среда, съгласно Закона за водите.

Същевременно омбудсманът изпрати писма и до министъра на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов, изпълнителния директор на „Български ВиК холдинг“ ЕАД Борислав Попов, председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров, с копие до управителя на „ВиК Йовковци“ ООД инж. Димитър Владов, в които ги информира за проблема и отново посочва, че по този начин ВиК операторът неоснователно се обогатява за сметка на потребителите.

„Още повече, че след решение на Комисията за енергийно и водно регулиране БП-Ц-3/31.05.2022 г., считано от 01.06.2022 г. цената на услугата „пречистване на отпадъчни води“ се увеличи (0,816 лв. с ДДС) и представлява 23,6% от комплексната цена на услугата“, аргументира се общественият защитник.

Проф. Ковачева предупреждава, че ако твърдението на гражданите се потвърди след направената проверка, трябва незабавно да се преустанови начисляването на суми за „пречистване на отпадъчни води“ за тези потребители, на които не се предоставя услугата, както и да се планира включването на всички отпадъчни води в гр. Велико Търново към ПСОВ.

„Като омбудсман многократно съм подчертавала, че е необходим засилен контрол върху дейността на ВиК операторите. Изразявам увереност, че ще предприемете своевременни действия в защита правата и интересите на потърпевшите клиенти на ВиК Йовковци и с действията си ще пресечете описаната порочна практика занапред“, пише Диана Ковачева.


Ключови думи
омбудсман ВиК Йовковци Диана Ковачева
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати