Понеделник, 10 Oct 2022
            
Горна Оряховица Други

Сезонът на басейните тръгна с 50% поскъпване, големият басейн в Горна Оряховица остава за следващото лято

  09.07.2022 17:01
Сезонът на басейните тръгна с 50% поскъпване, големият басейн в Горна Оряховица остава за следващото лято

Един ден край басейна за четиричленно семейство излиза по-скъпо, отколкото край морето, казват горнооряховчани, които вече откриха сезона на летните удоволствия край вода. Първо в Горна Оряховица няма много възможности за разхлаждане, така че трябва да се търсят варианти в региона. Второ, цените в началото на сезона са с 50% по-високи от миналата година. 100 лева е минимумът, който трябва да задели едно семейство само за път и вход на басейна, позволявайки си най-много по една вода или бира на бара.

Като за начало да обобщим, че голям басейн в Горна Оряховица и тази година няма. Строежът на комплекса в Детския кът напредва, но в най-добрия случай ще е готов за следващото лято. Иначе става много хубаво и няма да е просто басейн за разхлаждане, а истински спортен център. Всъщност желанието да бъде басейн за състезания стана основната причина за голямото забавяне. Липсващите няколко сантиметра за олимпийски размер наложиха преправяне на вече готовото легло на басейна, което отне година. След това проектът набъбва и набъбва с нови идеи и става все по-мащабен, което, разбира се, означава и все по-бавно случващ се. В същото време цените на желязо и строителни материали хвръкнаха в небесата и това още повече намали скоростта на изграждане. Но в общи линии основната част е почти завършена в груб строеж. Купени са плочките за облицовка, дори шезлонгите. Плочките се лепят есен или пролет и всъщност това е последното, което трябва да се направи по басейните.

Основният басейн е с олимпийски размери и има амбиция да направи Горна Оряховица спортен плувен център със състезания на международно ниво. Готов е детският басейн в съседство. Съблекални, лекарски кабинет и прочие необходима инфраструктура също е готова в груб строеж. Ще има открит бар, заведение за хранене на 1300 кв. м. На следващ етап ще има и хотелска част, но първата цел е догодина да бъде пуснат басейна.

И в очакване на големия комплекс, горнооряховчани разчитат на наличните в околностите водни радости. Не че са малко, но в самия град има само две възможности, всъщност три, ако включим и „Светицата” в Лясковец.

Лясковският басейн, който е най-големият в района, закъсня много с отварянето тази година. Би трябвало днес вече да работи, ако са приключили проблемите с ВиК, от които се оплаква собственикът. Цяла седмица не можем да напълним басейна и това ми се случва за първи път от 23 години. Или имат аварии, или им свършило работното време. Странно е, че досега винаги са проявявали съпричастност и никога не е ставало толкова бавно. Надявам се днес вече да завъртим помпите и до ден-два да отворим, коментира Николай Атанасов в сряда. Всъщност той прави и басейна в Горна Оряховица и твърди, че там ще са избегнати всички трудности, с които се е сблъскал покрай „Светицата”.

Та в крайна сметка лясковският басейн трябва да е отворил или поне да отвори всеки момент. Входът ще е 12 лева за възрастни. Повишението е съществено, но и токът и водата поскъпнаха драстично, а те правят основно разходите на един басейн, обяснява Атанасов.

Най-новият горнооряховски басейн – „Болярски хан” на бившата конна база край надлез Честово, първи откри сезона още преди месец. По традиция комплексът отваря на 1 юни с безплатен вход за децата. Този път партито стана на 4 юни. Входът също е поскъпнал с 50% и вече е 12 лв. за възрастни, за деца до 7 г. е 8 лв., а до 3 г. хлапетата влизат безплатно. Ток, вода, а и доста по-скъпи препарати купуваме тази година, обясняват от „Болярски хан”. Докато в предишни сезони една седмица са карали с препарати за 160 лева, сега същото количество ще струва 400 лв., показват разчетите им.

Срещу билета за вход посетителите получават шезлонг и чадър. На „Болярски хан” няма място за плажуване на кърпа. Местата са ограничени до малко над 60 шезлонга. Басейнът работи всеки ден от 10 до 18 часа, когато има спасител. Неудобството е, че е доста дълбок – от 1,5 до 2 метра, а няма детска секция. Но пък има много добра ресторантска част и въобще предлага добри забавления за възрастни. Така че вече цял месец е пълно дори и през седмицата, а събота и неделя става съвсем оживено.

Другата възможност за плажуване в града е в комплекс „Бабенец”, където обаче басейнът е малък и подходящ по-скоро за деца. Там все още не са повишавали цените спрямо миналата година и входът още е 8 лева за възрастни и 6 лева за деца до 12 години. Спасител има от 10 до 18 часа, след това басейнът не може да се ползва, но има приятно кафене край водата.

Това са най-близките и евтини дестинации за горнооряховчани, които искат да избягат от градските жеги. Иначе в региона има доста басейни. Повечето малки и наблягащи на принципа кафе-бар край малко вода, но пък някои достатъчно големи и съответно привличащи тълпи почитатели.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
басейн Светицата
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати