Събота, 01 Oct 2022
            
Горна Оряховица Култура

Памела Петкова от Сливен е Лауреат на втория конкурс за народно пеене „Неранза” в Горна Оряховица

  02.07.2022 21:19
Памела Петкова от Сливен е Лауреат на втория конкурс за народно пеене „Неранза” в Горна Оряховица

Голямата награда на Втория национален конкурс за народно пеене „Неранза”, организиран от НЧ „Напредък 1869” замина за Сливен, а още десетки грамоти, медали и купи раздадоха домакините на многобройните участници от цялата страна.

Конкурсът, вдъхновен от музикалния педагог Вяра Петрова, се провежда в три възрастови групи за индивидуалните изпълнители (от 5 до 9 години, от 10 до 14 и от 15 до 19 години) и две за групи и дуети (до 14 и над 14 г.). При най-големите състезанието е разделено за любители и за ученици от специализирани музикални училища.

Изпълненията оценяваше журо е в състав Красимир Кондов – композитор и диригент, главен художествен ръководител на Северняшки ансамбъл „Иван Велев” – Плевен, Елка Недялкова – преподавател по народно пеене в НУИ „Панайот Пипков” – Плевен и Георги Петров – художествен ръководител на ФА „Сидер войвода” – Горна Оряховица.

Първото отличие получи най-малкият участник в надпяването – 4-годишната Ева Стоянова от Сливен.

Победители в I възрастова група станаха Радослава Пенкова от Кнежа, Анета Георгиева от Нова Загора и Михаил Пашов от Велико Търново.

При дуетите и групите в I възрастова група първото място си поделиха дуетите от Кнежа Радослава Пенкова и Виктория Маринчовска, Ангела Кошутанска и Елена Христова и ДФС „Неранза” от Варна.

В индивидуалната надпревара на II възрастова група бяха връчени пет първи награди – на Александър Денев от Първомайци, Арзу Мехмед от Русе, Габриела Костадинова и Мария Халваджиева от Варна и Екатерина Симеонова от Сливен.

Първа награда за групи любители във втора възраст спечели Трио при ДЮФА „Българче“ – Велико Търново.

В трета възрастова група Василена Георгиева от Нова Загора спечели надпреварата в подгрупата за любители, а при възпитаниците на музикални училища първата награда си поделиха Мария Козова и Ивана Тодорова от НУИ „Панайот Пипков” – Плевен.

Председателят на НЧ „Напредък 1869” Атанас Петров връчи специална награда на МВФГ „Кичинка” от Варна, както и най-голямата награда на конкурса. Лауреат на Второто издание на „Неранза” стана Памела Петкова от Сливен.

Специални награди за ръководителите на най-големите групи учредиха спонсорите от „Виваком”. Те бяха за групите от Кнежа, Варна, Русе, Сливен и Нови Пазар.

Надявам се да продължи възходящото развитие на конкурса и догодина нивото да е още по-високо. Бихме се радвали да видим повече групи и формации, коментира председателят на журито Георги Кондов в началото на награждаването. Благодарим ви, че участвахте и ви очакваме догодина за третото издание на „Неранза” каза председателят на НЧ „Напредък 1869” Атанас Петров, закривайки конкурса.


Ключови думи
конкурс за народно пееен Неранза НЧ Напредък 1869 Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати