Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Култура

Директорът на ДГ „Здравец” в Първомайци Елеонора Иларионова е номинирана за Пазител на традициите за 2022 г.

  10.06.2022 14:28
Директорът на ДГ „Здравец” в Първомайци Елеонора Иларионова е номинирана за Пазител на традициите за 2022 г.

Елеонора Иларионова – директор на ДГ „Здравец” в Първомайци е номинирана за наградата Пазител на традициите в категория Личност. Наградите на Фондация „Пазител на традициите- Пазителите” се раздават всяка година в седем категории на хора, селища, организации за приноса им запазване на българското.

Приносът на Елеонора Иларионова е, че под нейно ръководство се стимулира непосредствения досег на децата до българското народно творчество във всичките му дялове - слово, песен, музика, хореография, приложно изкуство, защото именно то учи и възпитава децата, дарява им много радост и положителна енергия, прави ги добри и верни потомци на българската народна традиция, обясняват от Фондацията.

Под ръководството на Иларионова детската градина участва активно в редица инициативи, кампании и конкурси, като децата имат успешни изяви на регионално и национално равнище - Национален детски конкурс „Моята картичка за мама“, Конкурс за детска рисунка „Моята мечтана професия“, Национален конкурс на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и НЧ „Напредък-1870“ Лясковец за автентична мартеница - призови места групово и индивидуално, Конкурс на НЧ „Напредък- 1870“ Лясковец „Моята картичка за мама“- също призови места, Конкурс на фондация „Пазител на традицията – Пазителите“ и много други.

От Национален научен експедиционен клуб ЮНЕСКО на г-жа Иларионова е присъден сертификат за национален координатор за участие на детската градина в кампанията „Мартеничка с кауза“. Под ръководството й се реализираха благотворителните кампании- „Ангели за живот“ и „Яйчице със сърчице“, в които деца, родители и екипът на детската градина подкрепиха медиците и болните от Ковид в болницата в Горна Оряховица.

През септември 2020 година екипът, ръководен от г-жа Иларионова разработи проект по Национална програма „Успяваме заедно“ Модул „Иновативна детска градина“, като с реализирането на проекта бе създадена зала за сензорна интеграция, единствена в детска градина във Великотърновска област, за която два пъти е наградена с отличителен знак „Аз гарантирам щастливо детство“ от Държавна агенция за закрила на детето за 2019 и 2021 години.

Приоритет за нея са тя и екипът да предадат на децата най-значимите за обществото ни ценности, а именно съхраняването и опазването на българския фолклор и традиции. В тази връзка се подкрепят множество инициативи на цялата колегия като участия във фолклорни форуми и празници: „Традиции, багри, красота“ Габрово, „Весел Чичопей“, „Хоро се вие край река Янтра“с. Първомайци, Празник на разсола с. Първомайци, общински фолклорни празници „От извора“ с. Янтра, Общински фолклорен празник с. Правда. Възстановките и пресъздаването на народни обичаи: Лазаруване, Коледуване, Сурвакане, седянки по Бъдни вечер, Хамкане – Сирни заговезни, Благовец, Еньовден, Цветница, Великденски празници, Кукерски игри и други. В детската градина гостуват различни медии, които отразяват дейностите в национални и регионални ефири. Разработват се проектни предложения с основна цел опознаване на традиционни занаяти, български народни хора и песни. През годините детското заведение е било домакин на открити практики на областно ниво за представяне на добри практики за работа с децата в област: „Занаятите - за развитие на фината моторика“, „Автентичната Българска сватба“ – възпитание в родолюбие и други, в детската градина е традиция.

Елеонора Иларионова е активен член на Сдружение „Родолюбци – Първомайци“ сред приоритетите на което е съхранението на българките традиции и обичаи. Активно се включва в събирането и съхранението на автентични битови експонати и аранжирането на стая на родолюбието. В процес на активна дейност е работата по изграждането на музей в селото, не без нейната активна дейност.


Ключови думи
Елеонора Иларионова Пазител на традициите
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати