Събота, 19 Фев 2022
            
Горна Оряховица Общество

Обявиха читалището във Върбица за Пазител на традициите

  19.11.2021 12:31
Обявиха читалището във Върбица за Пазител на традициите

Призът „Пазител на традициите“ в категория „Кулинария“ бе присъден на Народно читалище „Градина Върбица 1894“ в с. Върбица. Отичието се връчва заради организирания от няколко години насам Празник на дрипавата баница, който събира в горнооряховското село майстори от цялата страна и който се превърна в един от най-запомнящите се кулинарни фестивали в страната.

За екипа на НЧ „Градина Върбица 1894“ наградата е още по-ценна предвид факта, че е отредена от публиката. От своя страна в същата категория журито отличи изключителния шеф Борис Петров, който преоткрива хилядолетни български кулинарни традиции и чрез тях повежда на пътешествие в миналото. Впрочем наградите бяха определени в конкуренцията и на имена като проф. Ана Кочева - ръководител на проекта на екип учени от Института за български език към БАН „Интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия“, готвачите Елена Крумова, Мария Въчкова и Павлина Топчева-Чуканова. В същата категория за наградата бе предложено и великотърновското Народно читалище „Надежда 1869“ за издадения сборник „Вкусът на времето. Кулинарен пъзел от Великотърновския край“.

Поредното признание идва при нас в трудни времена, за да ни стимулира да продължим да работим с още повече хъс. Благодарим на нашите самодейки, без които нищо от това нямаше да се случва. Благодарим на хората, които през годините ни подкрепяха безрезервно. Благодарим и на критиците  - стимул да работим и да даваме още повече от себе си. Предстоят ни още много нови предизвикателства, коментира секретарят на НЧ „Градина Върбица 1894“ Анелия Димитрова.

Инициативата „Пазител на традициите“ на Фондация „Пазител на традицията – Пазителите“, която е приемник на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите – 7, е създадена през 2009 г., за да насочи вниманието към хора, оставили трайна следа в развитието на българската култура и традиции. Целта е да подкрепи и стимулира работата на творци и организации от различни области на изкуството, занаятите и традиционната българска кулинария, като покаже начина, по който работят и съхраняват ценностите, бита и обичаите на България, превръщайки ги в изкуство.

В област Велико Търново дойде още една награда от тазгодишното издание на инициативата. В категория „Организация“ журито обяви за победител НЧ „Народна просвета 187“ в Ресен.

Благодарим на всички участници в благородната надпревара за техния изключителен принос към опазването на българските традиции. Изборът за журито бе наистина труден сред толкова заслужаващи признание номинации. Всички тазгодишни участници са своего рода живата памет на българите и допринасят по свой уникален начин за възраждането на любовта и познанието за богатата душевност на българския народ през вековете. Всички вие за нас заслужавате огромна благодарност и признание за това, че сте Носители и Пазители на традицията в областта на народния бит и култура, формирани в течение на хилядолетия, казват организаторите, които вече приемат номинации за Пазител на традициите 2022.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Пазител на традициите Върбица Празник на дрипавата баница
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати