Вторник, 27 Сеп 2022
            
Велико Търново Общество

Показват в изложба скафандъра на космонавта Александър Александров и снимки от посещението му във Велико Търново през 1989 г.

  06.06.2022 09:55
Показват в изложба скафандъра на космонавта Александър Александров и снимки от посещението му във Велико Търново през 1989 г.

Оригиналният скафандър на българския космонавт Александър Александров и снимки и документи от посещението му във Велико Търново през 1989 г. ще бъдат показани в изложбата „Отвъд притеглянето на Земята – 34 години от полета на Александър Александров в Космоса”.

Експозицията в музей „Възраждане и Учредително събрание“ е съвместна инициатива на Регионалния исторически музей и Историческия музей - Омуртаг, по повод Международния ден на детето – 1 юни и годишнина от полета на втория български космонавт. Тя припомня историческия полет на генерал-майор Александър Александров, осъществен на 7 юни 1988 г. на космическия кораб Съюз-ТМ-5.  – полет, утвърдил България, като една от малкото в световен мащаб космически страни.

Основен акцент в изложбата ще е оригиналният скафандър на втория космонавт на нашата страна Александър Александров, както и документи от визитата  му във Велико Търново.

Александров, заедно с първия българин, излетял в Космоса Георги Иванов,  съветски космонавти и един американски астронавт идват в града на  29 май 1989 г.  Групата посещава музей „Възраждане и Учредително събрание“ и се подписва в Летописната книга. Тази паметна книга и оригинални снимки от посещението на Александър Александров също ще бъдат включени в предстоящата изложба.   Ще могат да се видят и емблемите на мисията на Съюз-ТМ-5 от 1988 г. и отличителните знаци на втория български космонавт, ,проектирани и изработени от великотърновската фабрика "Деню Георгиев".  Експозицията включва още макет на изкуствен орбитален спътник и още много интересни фото- и документални материали, отразяващи любопитни моменти от космическата история на България.

За официалното откриване на изложбата в 17,00 ч. на 10 юни е поканен генерал-майор Александър Александров.

Експозицията в музей „Възраждане  Учредително събрание“ ще може да бъде разгледана до 29 юли 2022 г.


Ключови думи
Александър Александров космонавт
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати