Събота, 01 Oct 2022
            
Велико Търново Други

Оригиналният скафандър на космонавта Александър Александров ще бъде показан във Велико Търново

  28.05.2022 18:50
Оригиналният скафандър на космонавта Александър Александров ще бъде показан във Велико Търново

Във връзка с Международния ден на детето – 1 юни и по повод годишнина от полета на втория български космонавт в Космоса Александър Александров, Регионален исторически музей – Велико Търново, в партньорство с Историческия музей в град Омуртаг, представя изложбата „Отвъд притеглянето на Земята – 34 години от полета на Александър Александров в Космоса”. Изложбата се открива в този си формат за първи път в България, а основен акцент в нея ще бъде оригиналният скафандър на втория космонавт на нашата страна.

Защитният космически костюм е напълно запазен и на практика е един от двата, които притежава държавата ни. Изложбата включва още макет на изкуствен орбитален спътник, оригинални емблеми на мисията, в която участва българският космонавт, както и интересни фото- и документални материали, отразяващи любопитни моменти от космическата история на България.

Чрез временната експозиция целим да се припомни историческия полет на генерал-майор Александър Александров, осъществен на 7 юни 1988 г. на космическия кораб Съюз-ТМ-5. Този полет утвърждава България като една от малкото в световен мащаб космически страни, което е особен повод за национална гордост, споделят организаторите.

Изложбата ще се открие на 10 юни 2022 г. от 17:00 часа в музей „Възраждане и Учредително събрание”. Временната експозиция ще може да бъде разгледана до 29 юли 2022 г.


Ключови думи
Александър Александров скафандър
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати